Oglasi

Zovko neće voditi delegaciju EP-a za BiH

'Bilo bi neobično da kao državljanka i BiH preuzmem tu dužnost', poručila je hrvatska europarlamentarka.
'Nepisano je pravilo da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje', istakla je ZovkoFacebook/Željana Zovko

Europarlamentarka, političarka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Željana Zovko odbacila je mogućnost da bude imenovana voditeljicom delegacije Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, ističući da posjeduje njeno državljanstvo.

Zovko je reagirala na napise medija u Bosni i Hercegovini koji su objavili da bi mogla biti voditeljica delegacije Evropskog parlamenta, te problematizirali i njene izjave podrške osnivanju tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

"Bilo bi neobično da kao državljanka i BIH preuzmem tu dužnost. Nepisano je pravilo, ali strogo poštovano u međunarodnim institucijama, da za slične pozicije ne bi trebala biti osoba koja posjeduje državljanstvo te zemlje", navodi se u pisanoj izjavi Željane Zovko, prenosi Hina.

'Legitimna HR Herceg-Bosna'

Povodom godišnjice osnivanja tzv. HR Herceg-Bosne Zovko je 28. augusta na Twitteru napisala: "Vođeni nemjerljivim domoljubljem danas s ponosom obilježavamo 26. godišnjicu osnivanja legitimne Hrvatske Republike Herceg-Bosne, kamena temeljca obrane i očuvanja hrvatskog identiteta u BiH."

Na Facebooku je navela: "Hrvatska Republika Herceg-Bosna nastala je 28. kolovoza 1993. kao nastavak tadašnje Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne osnovane 18. studenog 1991. godine. Hrvatska Republika Herceg-Bosna dala je veliki doprinos u borbi za jednakost hrvatskog naroda u BiH uz očuvanje identiteta sva tri konstitutivna naroda te je tijekom svog postojanja značajno doprinijela u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Prisjećamo se svih onih koji su svojom nesebičnom žrtvom pomogli u osnivanju Herceg-Bosne, a posebno onih koji su svoje živote utkali u oltar Domovine. Vječna Vam slava i hvala!"

Tvit i status na Facebooku naknadno su obrisani.

Dosadašnji izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu bio je rumunski europarlamentarac Cristian Dan Preda.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.