Zoran Mamić: Ne bih se vratio da sam nešto skrivio

'Neki su nas već proglasili krivima. Ja vjerujem u presumpciju nevinosti. Ne treba od toga stvarati famu', kaže Mamić (EPA)

“Ne bih se nikada vratio da mislim da sam nešto skrivio. Vjerujem da će budućnost i pravosudni procesi to pokazati”, rekao je Zoran Mamić na konferenciji za medije održanoj u srijedu u zagrebačkom Maksimiru.

Na konferenciji je predstavljen kao novi sportski direktor NK Dinamo iako je nepravosnažno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog učešća u izvlačenju 116 miliona kuna (15,44 miliona eura) iz kluba, prenosi agencija Hina.

“Neki su nas već proglasili krivima. Ja vjerujem u presumpciju nevinosti. Ne treba od toga stvarati famu. Vrlo mirno i dobro spavam. Da mislim da sam nešto zgriješio, ne bih se pojavio pred vama”, odgovorio je na pitanje hoće li mu sudski procesi u kojima se vodi kao okrivljenik pričinjavati poteškoće u radu.

“Proces je krenuo prije četiri godine, pokazao sam da mogu to odvojiti od sportskog dijela.”

Uspjeh u UAE-u

Povratak Mamića na mjesto sportskog direktora Dinama, nakon što je klub u prošloj sezoni ostvario najbolji evropski rezultat u posljednjih 50 godina plasmanom u osminu finala Lige Evrope, dočekan je s prezirom od onih koji godinama kritiziraju aktualnu vladajuću strukturu.

“Naravno da ima navijača koji negoduju, ali možda ima i onih kojima je drago”, rekao je bivši Dinamov trener, koji je 2016. otišao u Ujedinjene Arapske Emirate. Nakon trogodišnjeg uspješnog rada na klupama Al-Nasra i Al Aina vratio se u Dinamo na poziv klupskog predsjednika Mirka Barišića kako bi zamijenio Marijana Vlaka, koji je dosad obavljao dužnost sportskog direktora, a odsad će biti na poziciji glavnog skauta.

“Ovo je nova sportska struktura Dinama. Sjećamo se kako je Zoran zbog nekih razloga morao otići, a čim je ostao bez posla na Bliskom Istoku, gdje je imao sjajne rezultate, osobno sam predložio da se vrati na poziciju sportskog direktora”, rekao je Barišić na konferenciji za medije.

Rad Zdravka Mamića

Poput Mamića, ni Barišić ne smatra da su nepravosnažne sudske presude trebale biti prepreka u njegovom formalnom povratku u Dinamo.

“Vjerujemo da će istina i pravda na koncu pobijediti. Ovo smo odlučili s puno emocija i puno znanja. Zoran je dio ekipe koja je stvorila ovakav Dinamo i koja o svemu odlučuje. Govorim o istini, o jednoj činjenici: ti ljudi, nitko drugi, sa Zdravkom Mamićem na čelu su postigli ove rezultate”, rekao je Barišić, koji nije krio da Zdravko Mamić, iako je u bijegu od hrvatskog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, još ima vodeću ulogu u klubu.

“Zdravko je još član uprave, naš zaposlenik. Radi puno.”

Ni Zoran Mamić nije krio da će njegov stariji brat učestvovati u procesu odlučivanja i u budućnosti.

“Naš odnos je više nego bratski, dijelimo i dobro i zlo. Otkad sam postao svjestan sebe, sve životne odluke sam dijelio s njim.”

Izvor: Agencije