Zoran Janković tvrdi da neće dati ostavku

U odluci da ne napušta poziciju gradonačelnika Janković tvrdi da ima podršku stranke i saradnika u općini (AFP)

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, protiv kojega je u četvrtak pokrenuta obimna istraga zbog sumnji za privredni kriminal i korupciju u vezi s gradnjom sportsko-trgovačkog centra Stožice, izjavio je da se ne osjeća krivim te da neće odstupiti ni kao gradonačelnik ni kao predsjednik stranke Pozitivna Slovenija (PS), koja je osvojila najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima prošle godine.

“Ja sam potpuno miran, policija je postupala korektno i neka svoj posao dovrši”, rekao je Janković u razgovoru za emisiju “Odmevi” Slovenske televizije u četvrtak kasno navečer.

Što se tiče sumnji da je prilikom gradnje sportsko-trgovačkog centra koji se izvodio u javno-privatnom partnerstvu ljubljanske općine i privatne tvrtke Grep, Janković je rekao da je nelogična sumnja da je nezakonitim transakcijama oštećena gradska općina Ljubljana koja je dobila taj objekt po povoljnoj cijeni i da je novac pretočen u privatne džepove kad se zna da je Grep “pred stečajem”. Janković je to što su opsežnu policijsku istragu uključeni i njegovi sinovi Jure i Damijan nazvao “pritiskom”, navodeći da s projektom Stožice nisu bili povezani.

Podrška saradnika

Na pitanje ne bi li bilo prikladno da zbog istrage da ostavku na mjesto gradonačelnika, Janković je rekao da to neće učiniti i da u tome ima podršku saradnika u općini i članova stranke.

“Vjerujem u pravnu državu i dokazat ću da sportska dvorana u Stožicama koristi Ljubljani”, rekao je Janković.

Ministar unutrašnjih poslova Vinko Gorenak je u razgovoru za Slovensku televiziju odbio mogućnost da istraga protiv Jankovića ima političku pozadinu i rekao da će uslijediti i niz drugih postupaka protiv odgovornih za privredni kriminal koji je doveo državu u tešku situaciju.

“Država je oteta, pokradena, a ja sam političar koji je odgovoran za to da se procesi koji se moraju pokrenuti i pokrenu”, rekao je Gorenak za aktualnu emisiju “Pogledi” Slovenske televizije u četvrtak.

Gorenak, koji je član Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, istovremeno je odbacio aluzije da bi se u istrazi moglo raditi o pokušaju uklanjanja Janšina političkog konkurenta iz politike, budući da je Janković predsjednik najveće opozicijske stranke.

Bitne razlike

On je odbio usporedbu slučaja premijera Janeza Janše, koji je jedan od suoptuženih u korupcijskoj aferi Patria koja još nije doživjela sudski epilog i slučaja s Jankovićem. Bitna je razlika što se u Jankovićevu slučaju radi o sumnjama o primanju velikih količina novca, dok kod Janše niti optužnica ne navodi da je stvarno primio novac, rekao je Gorenak.

Slovenski mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, navode da policija u opsežnoj istrazi osim sumnje u zloupotrebu ovlasti, korupciju i štetu nanesenu ljubljanskoj općini pri gradnji centra Stožice, vodi i istragu u vezi s kompanijama Jankovićevih sinova na Kipru i mogućim nezakonitim transakcijama, te u vezi s poslovima kompanija povezanih s Jankovićem i vezanim za zemljišta u njihovu vlasništvu koja su nakon kupovine dobila na vrijednosti promjenom gradskih urbanističkih planova.

Policija je potvrdila da je nakon ispitivanja osim Jankovića na slobodu pustila i njegova dva sina, a i ostale tri osobe povezane sa istragom koja se nastavlja.

Izvor: Agencije