Zoran Đorđević prvi selektor Južnog Sudana

Stručnjak iz Srbije, koji je ranije vodio Jemen, Sudan i Bangladeš, potpisao jednogodišnji ugovor sa Južnim Sudanom (FIFA)

Nogometni savez Južnog Sudana, 209., odnosno najnovijeg člana Svjetske nogometne asocijacije FIFA, imenovao je Zorana Đorđevića za prvog selektora reprezentacije.

Ovaj 60-godišnji stručnjak iz Srbije, koji je ranije vodio selekcije Jemena, Sudana i Bangladeša, sa Južnosudancima je potpisao jednogodišnji ugovor, prenosi FIFA-in portal.

Reprezentacija Južnog Sudana, koja ima nadimak „Sjajna zvijezda“, prvu će međunarodnu utakmicu na svom terenu odigrati 10. jula kada će ugostiti Ugandu, 23. reprezentaciju u Africi i 94. na svijetu.

Najnoviji član FIFA-e moći će se takmičiti u kvalifikacijama za Afrički kup nacija 2015. godine, odnosno za Svjetskog nogometno prvenstvo 2018. čiji će domaćin biti Rusija.

Đorđević je predvodio tim Churchil Brothersa do njihovog prvog naslova prvaka Indije u sezoni 2008/09, te bio najzaslužniji za uspješan pohod reprezentacije Bangladeša na naslov pobjednika Južnoazijskih igara 2010. godine koje su održane upravo u ovoj državi.

Njegov posljednji posao bilo je upravljanje olimpijskom reprezentacijom Filipina.

Izvor: Agencije