ZOI: Slovencima i hokejaško četvrtfinale

Za prolazak među četiri najbolje i borbu za medalje, Slovencima slijedi teška prepreka - reprezentacija Švedske (AP)

Na hokejaškom turniru Zimskih olimpijskih igara u Sočiju u utorak su odigrana preostala četiri meča osmine finala, a nejveće iznenađenje priredila je Latvija, koja je bila bolja od Švicarske, sa 3:1.

U derbiju susjeda Češka je bila bolja od Slovačke, te na kraju slavila sa 5:3.

Uz Latviju i Češku nastup u četvrtfinalu prethodno su izborili i hokejaši Rusije i Slovenije.

Domaća selekcija pobijedila je Norvešku sa 4:0, dok je Slovenija istim rezultatom bila bolja od Austrije.

Rusija će u četvrtfinalu igrati protiv Finske, Sloveniju očekuje selekcija Švedske, Kanada će za nastup u polufinalu igrati protiv Latvije, a SAD protiv Češke.

Zlatna Tina

Slovenska skijašica Tina Maze prethodno je osvojila drugu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u ruskom Sočiju.

Nakon 12. februara, kada je osvojila zlato u spustu, Slovenka je bila najbolja i u veleslalomu, u kojem je, na stazi Rosa Hutor kod Krasnaje Poljane, slavila s vremenom od 2:36:87.

Drugo mjesto pripalo je Austrijanki Anni Fenninger, koja je imala zaostatak za Maze od sedam stotinki, dok je bronzanu medalju osvojila Njemica Viktoria Rebensburg.

Za 30-godišnju Maze to je četvrta olimpijska medalja u karijeri – prije četiri godine bila je srebrna u veleslalomu i supervelslalomu, a do nje je stigla odbranivši prednost iz prve vožnje u kojoj je ostvarila najbolje vrijeme.

I Fenninger je stigla do drugog odlikovanja u Sočiju – zlatu iz superveleslaloma je pridodala srebro u veleslalomu, do kojeg je stigla s četvrtog mjesta iz prve vožnje.

Braniteljica naslova, Njemica Rebensburg, bila je najbrža u drugoj vožnji, što joj je donijelo pomak nakon prve vožnje – sa šestog mjesta na pobjedničko postolje.

Slavna violinistica Vanessa Mae (35) nastupila je u veleslalomskoj utrci pod imenom Vanessa Vanakorn kao predstavnica Tajlanda, te je uspjela odvesti obje vožnje. Na kraju je zauzela 67. mjesto sa 50:10 sekundi zaostatka za pobjednicom Maze.

Fotofiniš biatlonaca

Francuz Pierre Vaultier (26) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u daskanju na snijegu (snowboard) u disciplini kros. Srebrnu medalju osvojio je Rus Nikolaj Oljunin, a bronzanu Amerikanac Alex Deibold.

Svjetski prvak u toj disciplini Australac Alex Pullin – otpao je u četvrtfinalu, nakon što je krivo procijenio jedan skok.

Disciplina kros treći put je održana na ZOI-ju, a oba dosadašnja zlata osvajao je Amerikanac Seth Wescott, koji u dobi od 37 godina nije došao braniti naslov u Soči.

Norveški biatlonac Emil Hegle Svendsen osvojio je danas zlato u disciplini 15 kilometara masovni start na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Bez promašaja je završio utrku u vremenu 42:29:1.

Srebro je u fotofinišu istim rezultatom, ali uz jednu promašenu metu, pripalo Francuzu Martinu Fourcadeu, a bronza Čehu Ondreju Moravecu, koji je bez promašaja zabilježio rezultat od 42:42:9.

Slavlje Koreanki

Ženska reprezentacija Južne Koreje u brzom klizanju na kratke staze (short-track) osvojila je naslov olimpijskih pobjednica u štafetnoj utrci na 3.000 metara. Srebro su osvojile Kanađanke, a bronzu Italijanke.

Zlato za Južnu Koreju osvojile su Cho Ha-ri, Park Seunghi, Shim Sukhee, Kim Alang i Kong Sangjeong, s vremenom od 4:09:498 minuta u finalu. Srebrne Kanađanke, za koje su nastupile Marie-Eve Drolet, Valerie Maltais, Marianne St-Gelais i Jessica Hewitt, zaostale su 1.143 sekunde, dok su bronzane Italijanke nastupile u sastavu Arianna Fontana, Martina Valcepina, Lucia Peretti i Elena Viviani, a kroz cilj su prošle sa 4.516 sekundi iza pobjednica.

Kineskinje, braniteljice naslova u toj disciplini od prije četiri godine iz Vancouvera, diskvalificirane su u finalu, te tako ostale bez medalje.

Norvežanin Joergen Graabak (22) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u nordijskoj kombinaciji, srebrno odličje osvojio je njegov sunarodnjak Magnus Moan (30), a bronzano Nijemac Fabien Riessle (23).

Izvor: Al Jazeera i agencije