ZOI 2018: Odbačena žalba 47 ruskih sportista i trenera

Rusija, Sportaši, ZOI, Vladimir Putin
Za tim 'Olimpijskih sportista iz Rusije' nastupit će 168 takmičara (EPA)

Arbitražni sud za sport odbacio je u petak žalbu 47 ruskih sportaša i trenera protiv zabrane nastupa na Zimskim olimpijskim igrama, koje danas počinju u Pyeongchangu.

Rusi su tvrdili da ih je Međunarodni olimpijski odbor nepravedno izbacio sa ZOI u Južnoj Koreji.

Do zabrane je došlo zbog dugogodišnjeg sustavnog dopinga ruskih sportaša.

Ipak, 169 ruskih sportaša dobilo je pozivnicu od MOO-a da nastupa na ZOI u Južnoj Koreji, ali ne pod nacionalnim nego pod olimpijskim obilježjima i pod imenom “Olimpijski sportaši iz Rusije”, prenosi Anadolija.

U Pyeongchangu 268 ruskih sportista

U skupini koja je uložila žalbu bilo je i 28 sportaša kojima je ukinuta doživotna zabrana nastupa na Olimpijskim igrama od MOO-a kad je prije tri dana CAS donio presudu da nema dovoljno dokaza da su imali koristi od sustavnog dopinga pod okriljem države.

Nakon te odluke MOO je odlučio ne uputiti im pozivnice, rekavši da odluka CAS-a nije “otklonila sumnju u doping”.

Stoga nijedan od 47 ruskih sportaša i trenera koji su uložili žalbu neće imati pravo sudjelovanja na ZOI, koje će biti otvorene u 12:00 po srednjoeuropskom vremenu (20:00 po lokalnom) na Olimpijskom stadionu u Pyeongchangu.

Za tim “Olimpijskih sportaša iz Rusije” nastupit će 168 sportaša, s obzirom na to da je jedna od natjecateljki odbila pozivnicu.

Zabrana ruskim sportašima izrečena je nakon istrage kojom je utvrđeno da su se tijekom ZOI u Sočiju 2014. dopingirali pod okriljem države.

Vitalij Mutko, zamjenik premijera Rusije, kritizirao je odluku Arbitražnog suda za sport.

Mutko: ‘Kao privatna zabava’

On je u petak izjavio da nije iznenađen presudom, istaknuvši da je “CAS-u bilo teško donijeti odluku s obzirom na sav pritisak”.

Mutko je dodao da praksi MOO-a za odlučivanje tko ide na Igre nedostaje transparentnosti.

“Dobijete osjećaj da je to nečija privatna zabava i da ima jako puno kriterija da bi vas primili”, istaknuo je ruski zamjenik premijera.

Pavel Kolobkov, ruski ministar sporta, opisao je presudu CAS-a kao nepravednu te dodao kako će je ruski odvjetnici razmotriti.

Izvor: Agencije