Znate li ko je bio Muaz ibn Džebel?

Vjerovatno je i Somalijac Adem svog sina dozivao u nevjerici i zbunjenosti: kako je moguće da je neko mogao ubiti njegovo dijete u Božijoj kući? (Ustupljeno Al Jazeeri)

Većina prakticirajućih vjernika muslimana danas će vam veoma hitro odgovoriti na pitanje iz naslova.

“Kako da ne! Čuli smo stotinu puta od imama u džamiji kada na hutbi petkom citira hadise, riječi poslanika Muhammeda, te spominje kako ih prenosi Muaz ibn Džebel.”

Muaz ibn Džebel bio je omiljeni ashab, drug Božijeg poslanika Muhammeda. Poslanik je za njega kazao da će biti predvodnik učenih ljudi u raju.

Muaz je bio jedan od pisara Objave, učen i razborit, prenosilac hadisa.

Smrt na putu ka Palestini

Rođen je u tadašnjem Jesribu, kasnije Medini, 603. godine, a islam je prihvatio kao 18-godišnjak. Vjerno je slijedio i učio od poslanika Muhammeda i pomagao mu u njegovoj misiji.

Nakon što su muslimani oslobodili Mekku, Muhammed ga je ostavio u tom gradu da ljude podučava, da ih uči Božijoj knjizi, moralu, lijepom ponašanju, propisima nove vjere.

Kasnije ga je poslao kao misionara u Jemen, lično ga ispratio i na rastanku mu rekao da će, kad se vrati, vjerovatno zateći samo džamiju i njegov grob. Nakon što je to čuo, Muaz je počeo plakati.

Kad se vratio iz Jemena u Medinu, bilo je onako kako mu je Poslanik rekao. Poslanik je umro, a Muaz je potom krenuo u svoju novu misiju. S muslimanskom vojskom krenuo je prema Šamu, prostoru današnje Sirije, Jordana i Palestine.

Na putu prema Palestini razbolio se i umro u 33. godini, prema predajama, od emauske kuge.

Teroristički napad

Priča o tom ashabu, vjernom drugu poslanika Muhammeda, na um mi je pala jutros kad mi je muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasmin-ef. Bekrić poslao slike jednog drugog Muaza ibn Džebela.

Muftija Bekrić od subote je u novozelandskom Christchurchu, u posjeti tamošnjim muslimanima koji su u petak pogođeni užasnim terorističkim napadom.

Ovih dana u ime Islamske zajednice posjećuje nastradale i preživjele vjernike koji su napadnuti samo zato što su se molili Bogu u džamijama Al Noor i Linwood u tom novozelandskom gradu.

U obilasku mnogih uplakanih i prestravljenih žrtava terorističkog napada muftija Bekrić sreo je jednog zbunjenog i tužnog oca Adema iz Somalije.

Adem mu je pokazao na mobitelu sliku svog sina Muaza ibn Džebela (dječak je u medijima identificiran kao Mucad Ibrahim), djeteta koje je ubijeno u terorističkom napadu na džamiju.

A imalo je samo tri i po godine.

Bijeg na kraj svijeta

Da! To je taj Adem sa slike koju sam negdje vidio. Kada se u petak, 15. marta 2019, dogodio tragični napad u Christchurchu. Kada smo svi u nevjerici gledali snimke zlotvora koji ubija ljude i sve to uživo prenosi.

Među prvim informacijama koje su prenijeli svjetski mediji bila je upravo informacija preživjelih koji su vikali i opisivali žrtve: “Jedan mali somalijski dječak, možda je imao pet godina. Bio je lijep dječačić.”

Kasnije, kako su vijesti o tom užasnom zločinu stizale, pojavila se i slika upravo Somalijca Adema kako u rukama drži svog ubijenog sina Muaza ibn Džebela.

Islamska tradicija također prenosi da je Muaz ibn Džebel, dakle, učeni prijatelj poslanika Muhammeda, jednom savjetovao svog sina:

“Sinko moj, kad se moliš, moli se kao da odlaziš i zamisli da se nećeš moći vratiti i nikad više moliti. Znaj da vjernik umire između dva dobra djela: onog koje je obavio i onog koje je namjeravao kasnije obaviti.”

Uz suze u očima sjetio sam se tog predanja o Muazu ibn Džebelu i te mi riječi nikako ne silaze s uma gledajući tužnog somalijskog oca, imigranta koji je došao na kraj svijeta kako bi svojoj porodici osigurao bolje mjesto za život.

Vjerovatno je i Somalijac Adem svog sina dozivao u nevjerici i zbunjenosti: kako je moguće da je neko mogao ubiti njegovo dijete u Božijoj kući? Kako je moguće da se njegov troipogodišnji Muaz ibn Džebel više nikad vratiti neće!?

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera