Oglasi

Značajna novčana pomoć kineskim klubovima

Profesionalna liga CBA sklopila više od 20 marketinških ugovora, a jedan je vrijedan 273 miliona dolara.
McGrady je svojevoljno sjeo na klupu Qingdao Eaglesa nakon 98 sekundi igre u znak protesta u ledenoj dvorani u BinzhouAFP/ Getty

Košarkaški timovi iz Kine uskoro bi trebali dobiti velike novčane injekcije nakon što je liga osigurala marketinške ugovore sa više od 20 sponzora, uključujući jedan petogodišnji vrijedan 1,7 milijardi juana (273 miliona američkih dolara).

Ovakvi poslovi napravili su ligu CBA Košarkaškog saveza Kine, koja je nedavno privukla poznata imena iz američke NBA lige, jednom od najbogatijih profesionalnih liga u Kini, navodi se u izvještaju Beijing Newsa, prenosi agencija Reuters.

Klubovi sada mogu očekivati blizu 1,6 miliona dolara na svoje račune, skoro 10 puta više nego što su ranije dobijali od CBA.

Zauzvrat, CBA od klubova traži da obnovi dvorane i druge pogone, uključujući klimatizaciju i osvjetljenje dvorana.

Dvostruki najbolji strijelac NBA lige Tracy McGrady nedavno je istakao probleme na mjestima odigranja utakmica, nakon što je izašao iz igre tokom prijateljskog meča u ledenoj dvorani.

„Dobili smo više novca od naših sponzora ove sezone, tako da bi svi klubovi trebali dobiti svoj dio“, izjavio je šef odjela CBA za takmičenje Bai Xilin China Dailyju.

„Liga neće uzeti novac, sve će se uložiti u klubove, njihove zgrade i pogone, kao i plate osoblja i igrača.“

Negodovanje navijača

Uslovi lokacija na kojima se odigravaju košarkaške utakmice CBA lige variraju od arena koje su po NBA standardima, poput onih u Pekingu i Guangzhou do onih koje su u očajnom stanju.

McGrady je svojevoljno sjeo na klupu Qingdao Eaglesa nakon 98 sekundi u znak protesta u ledenoj dvorani u Binzhou, provincija Shandong, čime je zamalo izazvao nerede navijača.

Sa tribina su na parket stigle flaše i sudije su ranije okončale meč, nakon što je McGrady, koji je igrao sa Yaom Mingom za Houston Rocketse u NBA od 2004. do 2010. godine, odbio da se vrati u igru.

Ipak, neki klubovi su se žalili kako novac od novih sponzora ni blizu nije dovoljan.

„Čak i ako dobijemo više novca od lige ove godine, to će biti samo kap u kanti. Nemoguće je spojiti kraj sa krajem samo sa ovim novcem“, izjavio je Liu Hongjiang, generalni menadžer sedmerostrukog prvaka Kine, Guangdong Southern Tigersa.

Njegov kolega iz Dongguan Leopardsa Wang Yu ima slično mišljenje.

„Pozdravljamo ovu pomoć od lige, ali to neće riješiti osnovne probleme, jer su plate za strane igrače u proteklim godinama nevjerovatno porasle“, istakao je.

Izvor: Agencije