Zlokobna tišina kod Damaske kapije

Tokom proteklih šest mjeseci došlo je do vala nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama. Damaska kapija jedna je od lokacija na kojoj su ubijene i ranjene desetine ljudi.

Mnogi Palestinci su ubijeni u incidentima u kojim su, kako je navedeno, pokušali nožem izbosti pripadnike izraelskih snaga sigurnosti.

Damaska kapija sastavni je dio života u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Ovo je bio najprometniji ulaz u stari grad, ali ne više. Uličnih prodavača više nema, a zlokobna tišina ispunjava prostor. Situacija je napeta.

„Izraelske snage su sada sumnjičave na najmanji potez. Ako ruke držite u džepovima, prst im je na obaraču i spremni su da pucaju. Situacija je zaista teška“, kaže stanovnik Istočnog Jerusalema Rami Abdo.

Damaska kapija postala je poprište nasilja. Stotine osoba stradalo je u proteklih šest mjeseci. Izraelske vlasti zbog toga su pojačale sigurnost.

Sada stoje iza ograde, što ranije nije bio slučaj. Postavljene su dodatne kamere, a grane drveća odrezane zbog boljeg pregleda, sa Damaske kapije u okupiranom Istočnom Jerusalemu javlja novinarka Al Jazeere Stefanie Dekker.

„Rečeno nam je da više ne možemo slobodno snimati. Možemo stajati samo na određenim lokacijama. Ove stepenice nekada su bile pune ljudi koji su opušteno sjedili ovdje, ali to više nije dozvoljeno. Sigurnosne snage raspoređene su unaokolo, a dvije snajperske pozicije se nalaze na obje strane kapije“, dodaje.

Sve gore i gore

Palestinci kažu da se radi o kolektivnom kažnjavanju i mnogi kažu kako se boje da bi zbog pogrešnog poteza mogili biti ustrijeljeni. U srcu starog grada, u ulici u kojoj se desilo nekoliko napada, sigurnost je na najvišem nivou.

Mohammed al-Rajabi vlasnik je jedne radnje već 40 godina. Kaže kako situacija nikada nije bila ovako loša, čak i u toku prethodne dvije Intifade.

„Ne sjećam se da je život u Jerusalemu ikada bio ovako težak. Situacija je teška i komplicirana. Ovdje nema budućnosti za nas, za našu djecu. Svi su zaboravili na Jerusalem. Stanje je sve gore iz dana u dan“, ističe.

Izraelski sigurnosni zvaničnici kažu kako je situaciju teško kontrolirati, obzirom na prirodu često spontanih napada Palestinaca. Izraelska policija kaže kako su različite jedinice raspoređene na ovom području kako bi održale sigurnost stanovnika i turista.

Palestinci i organizacije za ljudska prava tvrde kako su napadi posljedice beznađa i decenija izraelske okupacije. Mnogi od njih tvrde kako se neki od napada nisu ni desili. No, jedno je očigledno – nekada užurbano, historijsko mjesto je zamrlo, a entuzijazam su zamijenili napetost i neizvjesnost.

Izvor: Al Jazeera