Zločin u Štrpcima: 26 godina bez pravde za žrtve

Štrpci
Među civilima koji su izvedeni iz voza bilo je 18 putnika Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna osoba neutvrđenog identiteta (Al Jazeera)

U srijedu se navršava 26 godina od zločina počinjenog u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u ovom mjestu iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata, prenosi Tanjug.

Žrtve ovog zločina su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Ðečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba.

Do danas su, kako podsjeća grupa nevladinih organizacija, uključujući Fond za humanitarno pravo – FHP, pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Traje postupak u Beogradu

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine pronađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravomoćno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a Jovičić, protiv kojeg je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom Bosne i Hercegovine u toeku je suđenje deseterici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, zapovjednik Višegradske brigade VRS-a, i Boban Inđić, zapovjednik Interventne čete u Višegradskoj brigadi VRS-a.

U oktobru 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu je, nakon tri i po godine, potvrdio optužnicu protiv peterice pripadnika Višegradske brigade VRS-a za zločin počinjen u Štrpcima.

Problem statusa civilnih žrtava rata

Početak glavne rasprave bio je zakazan za januara 2019. godine, no ona je odgođena zbog bolesti jednog od optuženih.

U saopćenju se navodi da su porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, suočene s problemom da, po zakonskim propisima, ne mogu dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im osigurao simbolične beneficije u obliku mjesečnih novčanih primanja i socijalne podrške, jer se zločin dogodio van teritorija Srbije.

Ministarstvo za rad je u augustu 2018. godine izradilo Nacrt zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, koji zadržava slična rješenja.

FHP, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obilježit će 26. godišnjicu zločina u Štrpcima u srijedu iza 15:00 sati pred ulazom u Glavnu željezničku stanicu u Beogradu.

Izvor: Agencije