Zlatnoj Majlindi uručen ček na 40.000 eura

Majlinda Kelmendi je zlato osvojila i prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (Anadolija)

Svjetska prvakinja u džudou Majlinda Kelmendi stigla je u petak navečer na Kosovo, gdje joj je upriličen veličanstven doček i dodijeljena nagrada za postignuti uspjeh.

Ona je ovog tjedna u Čeljabinsku u Rusiji obranila titulu najbolje džudistkinje na svijetu u kategoriji do 52 kilograma.

Majlindu i njezinu kolegicu Noru Gjakovu, te trenera Dritona Kuku i ostale članove ekipe na aerodromu “Adem Jashari” dočekao je ministar kulture, omladine i sporta u tehničkoj Vladi Kosova Memli Krasniqi.

Ministar: Kosovo sila u džudou

Potom su ministar i Olimpijski komitet Kosova organizirali svečani prijem, na kojem je Krasniqi, u skladu sa Zakonom o vrhunskim sportskim rezultatima, za svjetsko zlato Majlindi Kelmendi uručio ček od 40.000 eura, a njezinom treneru Dritonu Kuku od 20.000 eura.

Krasniqi je izjavio da je teško pronaći nove riječi za Majlindu Kelmendi, Dritona Kuku i cijelu ekipu Džudo saveza Kosova, koji su u kontinuitetu, a posebno posljednje dvije-tri godine, postigli ne samo da Kosovo učine ponosnim, kao narod i kao mladu državu, već i da “Kosovo postane sila u ovom sportu”.

Majlinda Kelmendi se zahvalila svima na dočeku, kao i svojoj ekipi, bez koje “ne bi mogla postići sve te uspehe”.

Nezadovoljna jer nije bilo himne i zastave

Ona je istovremeno izrazila nezadovoljstvo ruskim organizatorima, koji su je spriječili da iskaže kosovsku pripadnost kroz himnu i zastavu.

“Svi kažu da sam taj dan blistala, da sam bila izvanredna, ali kako sam se osjećala ta dva dana prije takmičenja i posebno na dan takmičenja… Nikada nisam bila tako uzrujana pred borbu, zato što nikada ranije nisam bila pod takvim pritiskom ili diskriminirana kao na tom takmičenju, nezavisno od toga što sam bila svjetska šampionka. Mada mislim da je upravo to bio razlog što je Džudo savez Rusije izvršio pritisak nad nama, kao dvjema sportistkinjama sa Kosova”, kazala je Majlinda.

Majlinda Kelmendi je prošle godine, također, osvojila zlato na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, kao i europsko zlato u Parizu.

Jedino što joj nedostaje je olimpijska medalja.

Izvor: Agencije