Zlatni spust Tine Maze

Tina Maze: Osvojiti zlato u spustu na Olimpijskim igrama je fantastično (EPA)

Piše: Momir Jelovac

Nakon što je prošle sezone u Svjetskom kupu i na Svjetskom prvenstvu u Schladmingu “pomela” konkurenciju i postavila rekorde koji bi mogli ostati vječni, Tina Maze je novu sezonu počela diskretno, za neke razočaravajuće. Između slalomskog podija (treće mjesto) u Leviju i pobjede na Olimpija spust stazi u Cortini D’Ampezo bila je – praznina.

No, u Tininom timu, koji je doživio neke izmjene (u sastav je ušao Švicarac Muro Pini), nisu maraili zbog lošijih rezultata u Svjetskom kupu. Cilj su bile Zimske olimpijske igre u Sočiju. Dokaz da se forma tempirala i frizirala je bila upravo Cortina i njena 23. pobjeda na Svjetskom kupu upravo u spustu.

Na uvertiri Igara u superkombinaciji izgubila je medalju za deset stotinki. Ni to, ta takozvana drvena medalja, Tinu nije pokolebalo. Ona nije došla u Soči po bronzu, jer ima već dva olimpijska srebra. Tina je došla po zlato, jedino što joj nedostaje u fantastičnom skijaškom opusu. I osvojila ga je.

U društvu najboljih

Istina, “podijelila” je najsjajnije odličje sa švicarskom skijašicom Dominnique Gisin (nikada se u povijesti ZOI-ja tako nešto nije dogodilo), ali to ne umanjuje veličinu podviga. Posebno zbog visokog startnog broja (21), zbog boljih uvjeta na stazi koje su imale njene konkurentice (Gisin je imala broj osam). No, Tinu ništa nije moglo zaustaviti. Mirna, koncentrirana, odlučna da dokaže da se može suprotstaviti skijaškim mašinerijama kao što su Austrija (danas bez medalje) Njemačka, Francuska, Italija, SAD…

“To je to zbog čega smo došli ovdje i pobjeda u spustu je nešto fantastično”, rekla je Tina nakon utrke.

Upravo tako, zlato u najelitnijoj skijaškoj disciplini u povijesti ZOI-ja osvajale su samo velikanke, nikako autsajderi i nikada niko izvan skijaških velesila – osim Slovenke Tine. Prije nje Rosi Mittermayer, Anne Marie Moser Prell, Marie Therese Nadig, Michela Figini, Katja Seizinger (dva puta), Lindsey Vnon… Tina je ušla među skijaške besmrtnike.

Ni donji dio staze, gdje je bilo mekano, porozno i pomalo izrovano – nije smetao. Tina je i na to bila spremna.

Bit će još medalja

“S obzirom na visok startni broj i visoke temperature zraka, bilo je malo straha od tog donjeg dijela, gdje sam i napravila jednu grešku, ali sve to sada nije važno. Važno je ovo zlato i – to je to”, kaže Tina.

Pobjeda u elitnoj skijaškoj disciplini, budući da Slovenija nema niti jednu pravu spustašku stazu, ovaj rezultat čini vrednijim. Naravno da će sada biti lakše nastaviti pohod na preostale trofeje.

“Lakše? Naravno da će biti manje pritiska, ali bilo je teško koncentrirati se za Zimske olimpijske igre nakon ovakve sezone kakva je iza mene. Ali, još jednom, osvojiti zlato u spustu na Olimpijskim igrama – to je fantastično”, kaže Tina.

U petak, 14. februara, navršit će se tačno 30 godina kako je Jure Franko na ZOI-ju u Sarajevu osvojio srebro u veleslalomu. Tina Maze je taj jubilej fantastičnim spustom u Sočiju – pozlatila.

Izvor: Al Jazeera