Oglasi

Zlatni medvjed za iranski film Taksi

Umjesto režisera Jafara Panahija koji ima zabranu putovanja iz Irana, nagradu je primila njegova nećakinja.
Panahiju je iranska vlada zabranila i da snima filmove te je ovaj napravio u tajnostiEPA

Film "Taksi" iranskog režisera Jafara Panahija dobio je Zlatnog medvjeda kao najbolje ostvarenje na 65. Berlinskom filmskom festivalu, a nagradu je umjesto Panahija primila njegova nećakinja Hana Saeidi, koja se pojavljuje u ovom filmu, jer iranski umjetnik ima zabranu putovanja u inostranstvo. 

Panahiju je iranska vlada zabranila i da snima filmove te je ovaj napravio u tajnosti. Cijela radnja se dešava u taksiju, a sam Panahi glumi taksistu koji prima putnike na ulicama Teherana. 


Podrška Panahiju u Berlinu [AFP/Getty]

Ovaj režiser već je 2000. godine na festivalu u Veneciji osvojio Zlatnog lava za film "Krug", a šest godina kasnije, također u Berlinu, dobio je Srebrnog medvjeda za film "Zaleđe".

Također je zajedno sa iranskom aktivistkinjom Nasrin Sotoudeh 2012. dobio nagradu Andrej Saharov koju Evropski parlament svake godine dodjeljuje borcima za ljudska prava. 

Najbolji režiseri i glumci

Nagradu za najboljeg režisera podijelili su Radu Jude iz Rumunije za film "Aferimi" i Poljakinja Malgorzata Szumowksa za film "Tijelo", prenio je Reuters


Dobitnici nagrada na ovogodišnjem Berlinaleu [Reuters]

Za najbolju glumicu proglašena je Charlotte Rampling za ulogu u filmu "45 godina", dok je za ulogu u istom ostvarenju kao najbolji glumac nagrađen Tom Courtenay .

Nagrade je dodijelio sedmočlani žiri, na čijem je čelu bio američki režiser i producent Daniel Aronofsky.

Na ovogodišnjem festivalu u Berlinu prikazano je više od 400 filmova, a 19 se takmičilo za glavnu nagradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.