Oglasi

Zlatni medvjed filmu Cezar mora umrijeti

Autori filma su Paolo i Vittorio Taviani, a radnja se dešava u zatvoru, gdje osuđenici spremaju izvođenje drame 'Julije Cezar'.
Paolo (lijevo) i Vittorio Taviani: Glavne ličnosti u filmu su ubice i mafijaši koji igraju Shakespeareove likove u tragedijiAP

Nagradu Zlatni medvjed za najbolji film na festivalu u Berlinu, koji je završen u subotu, dobio je italijanski film Cezar mora umrijeti.

Autori ovog filma su Paolo i Vittorio Taviani, a radnja se dešava u zatvoru, gdje osuđenici spremaju izvođenje drame Julije Cezar, prenosi AFP.

Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici, ali i u koloru, a glavne ličnosti su ubice i mafijaši koji igraju Shakespeareove likove u tragediji, pri čemu njihove lične sudbine daju novi ton i pečat temama osvete i izdaje.

Kritičari ističu da činjenica da je većina glumaca koji se pojavljuju u filmu zaista u životu provela 14 i više godina u zatvoru daje dokumentaristički ton ovom ostvarenju, kao i da pojačava dramatičnost Shakespeareove tragedije.


Christian Petzold [AFP/Getty]

Nagrada žirija Srebrni medvjed pripala je mađarskoj drami Samo vjetar, zasnovanoj na istinitom događaju - ubistvu jedne romske porodice, prenosi Reuters.

Nagrađena i Parada

Za najboljeg reditelja proglašen je Christian Petzold, autor njemačkog filma Barbara, koji govori o periodu Hladnog rata, koji je i prije festivala važio za glavnog favorita za Zlatnog medvjeda.

Nagradu za najbolju glumicu dobila je debitantkinja Rachel Mvanza za ulogu djevojčice-vojnika u filmu Ratna vještica.

U kategoriji najbolji glumac priznanje je dobio Danac Mikel Bo Folsgard za film Kraljevska afera.

Ovaj film, koji govori o istinitom skandalu na danskom dvoru u 18. vijeku, osvojio je i nagradu za najbolji scenario.

Film srbijanskog reditelja Srđana Dragojevića Parada osvojio je nagradu publike za najbolji igrani film u sekciji Panorama 62. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Film Parada, koji je nastao u koprodukciji filmskih kuća iz Srbije, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, nakon premijernog prikazivanja u ponedjeljak, doživio je dugotrajne ovacije publikem, prenosi Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.