Zlatna zora neće džamiju u Atini

Muslimanski vjernici u Atini su iznajmili stanove, gdje obavljaju svakodnevnu i sedmičnu molitvu (EPA)

Nekoliko stotina pristalica grčke desničarske partije Zlatna zora demonstriralo je sinoć u Atini protiv planirane izgradnje džamije u tom gradu, piše Anadolija.

Izvođač radova na izgradnji džamije u Atini izabran je prošlog mjeseca i to 13 godina nakon što je grčka Vlada prvi put najavila projekt izgradnje džamije.

Prije toga, pet puta su propali razgovori o izvođaču radova zbog protivljenja ekstremnih grupa građana i pravoslavnih vjernika protiv izgradnje džamije.

U međuvremenu, muslimanski vjernici u Atini su iznajmili stanove, gdje obavljaju svakodnevnu i sedmičnu molitvu.

Džamija bez minareta

Grčki parlament je 8. septembra ove godine većinom glasova, 198 od ukupno 300 poslanika, usvojio odluku da se podigne džamija, koju tamošnji muslimani traže već godinama.

Prema dogovorenom planu koji je odobrila Vlada, džamija neće imati minaret kako bi se umirila pretežno kršćanska populacija u toj zemlji.

Atina je jedna od nekoliko evropskih prijestolnica u kojoj ne postoji džamija.

Za njenu izgradnju obezbijeđen je budžet od 946.000 eura i prostirat će se na 600 kvadratnih metara, na zemljištu koje je nekada koristila vojska.

Projekt će biti završen u roku od šest mjeseci nakon potpisivanja ugovora.

Inače, prvi put 2000. godine objavljeno je da će u Atini biti izgrađena džamija.

U Grčkoj živi oko 500.000 muslimana, uključujući i zajednicu od najmanje 100.000 Grka turskog porijekla na sjeveroistoku zemlje, u Trakiji, gdje imaju džamije.

Izvor: Agencije