Zlatna palma crnoj komediji ‘Parasite’

Bongov 'Parasite' je bio jedan od 21 filma koji se takmičio za Zlatnu palmu (EPA)

Zlatnu palmu za najbolji film na 72. filmskom festivalu u Cannesu dobila je crna komedija Parasite, južnokorejskog redatelja Bong Joon-hoa.

Deveteročlani žiri, pod predsjedanjem meksičkog redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua, proglasio je pobjednike nakon 11 dana festivala.

Bong Joon-ho je postao prvi južnokorejski redatelj ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu. Film Parasite, koji se bavi klasnim pitanjima u modernoj Južnoj Koreji, bio je jedan od 21 filma koji se natjecao za Zlatnu palmu.

“Velika mi je čast, uvijek sam bio inspiriran francuskom kinematografijom, zahvaljujem Henri-Georgesu Clouzotu i Claudeu Chabrolu”, rekao je Bong Joon-ho.

Grand Prix za Atlantique

Drugu najvažniju nagradu, Grand Prix, dobio je film Atlantique koji potpisuje 37-godišnja francuska redateljica senegalskog podrijetla Mati Diop.

Belgijski filmaši, braća Jean-Pierre i Luc Dardenne osvojili su nagradu za režiju za film Mladi Ahmed.

“Hvala žiriju za nagradu za ovaj film, koji smo željeli da bude oda životu”, rekao je Luc Dardenne primajući nagradu, zajedno s bratom, govoreći o “mračnom teškom vremenu u kojem raste populizam”.

“Željeli smo snimiti poziv na život, na različitost, što je također misija i vokacija kinematografije”, dodao je.

Antonio Banderas i Emily Beecham najbolji glumci

Nagradu za najbolju mušku i žensku ulogu osvojili su Antonio Banderas i Emily Beecham.

Španjolac Banderas dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u poluautobiografskom filmu Pedra Almodovara Bol i slava, o redatelju koji upada u depresiju.

“Večeras je moja večer slave”, rekao je glumac koji je odao počast Almodovaru.

“Poštujem ga, divim mu se, volim ga, on je moj mentor, toliko mi je dao da bi ova nagrada trebala biti za njega”, rekao je Banderas.

Nagrađeni i ‘Jadnici’

Emily Beecham dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu za film redateljice Jessice Hausner Little Joe, o ženi obuzetoj znanstvenim radom.

Film se bavi genetičarkom, radoholičarkom Alice koja razvija posebnu sortu cvijeća koje će imati intenzivan miris. Miris tog cvijeta stimulirao bi hormon sreće.

Nagradu žirija dobili su Jadnici, Francuza Ladj Lyja, i Bacurau, koji potpisuju Brazilci Kleber Mendonca Filho i Julian Dornelles.

Izvor: Agencije