Oglasi

Zlatna medalja i rušenje predrasuda

Azra Dedić, maturantica iz Bihaća i olimpijska šampionka, ruši predrasude o osobama sa Downovim sindromom.

5F2IDXCN7Ss

Svjetski je dan osoba sa Downovim sindromom. Osobe sa ovim sindromom suočavaju se sa brojnim predrasudama, poput one da nisu sposobni za samostalan život. Ali, da to nije tačno, pokazuje djevojka iz Bihaća.

Azra Dedić, maturantica Umjetničke škole u Bihaću, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada.

Na njenim slikama preovladavaju motivi mrtve prirode, obojeni žarkim, veselim bojama. Školske razrede završila je redovno, sa djecom svoje generacije.

"Prihvatili su me kao i ostalu djecu, oni koji su se prilagodili meni - i profesori i moje društvo. Bila sam jako sretna i oduševljena tim kako su prilagodili proces, plan i program", kaže Azra, dobitnica nagrade ''Šampion inkluzije''.

Sistem zakazao

Bez požrtvovanosti porodice sistem ne bi prepoznao Azrine sposobnosti.

''Što se tiče sistema, tu vječito zataji podrška. Nažalost, ja moram reći da podršku sistema nemaju ni posebno nadarena djeca, a ne djeca sa poteškoćama u razvoju'', kaže Azrina majka Ramzija.

Obrazovanje bi, prema Okvirnom zakonu, trebalo biti dostupno svima. No, primjeri poput Azrinog su rijetki.

''Bilo je, iskrena da budem, i ovdje predrasuda. Tipa, hoćemo li mi to znati i hoćemo li mi to moći. Znači, više zasnovane na strahu. Šta je to inkluzija, kako ću ja napraviti taj program... Međutim kada je Azra došla, ona je sve razoružala'', kaže Fatima Vasiljević, pedagogica Srednje umjetničke škole u Bihaću.

''Uključivanje djece s posebnim potrebama u redovno obrazovanje i dalje je svedeno na trud porodice i razumijevanje pojedinaca u školama. Iako postoji zakonsko uređenje, sistem za većinu ne funkcioniše'', javlja reporterka Al Jazeere Gana Forić.

Ciljevi i snovi

Strategijom o razvoju obrazovanja u BiH predviđen je niz ciljeva, koji su trebali biti primijenjeni do 2010. godine.

"Imajući u vidu činjenicu da je navedeni strateški dokument još aktuelan, u ovom trenutku nije moguće precizno govoriti o implementaciji konkretnih aktivnosti predviđenih dokumentom'', navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

I dok organi sistema govore o nemoći, Azra dokazuje kako je sve moguće.

Sa Specijalne olimpijade u Sloveniji 2010. vratila se sa zlatnom medaljom i tu ne namjerava stati.

''Naravno da ću se boriti za svoj život. I ja imam svoj život i snove i svoje ciljeve'', kaže Azra.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.