Zlatko Vujović: Živim bez stresa u nogometu

Zlatko Vujović je u tri navrata radio kao pomoćnik u stručnom štabu Hajduka (hajduk)

„Odmaram se i u ovim godinama ne smeta mi što ne radim u nogometu. Nisam pohađao seminare za licencu jer bi ostatak života proveo u trenerskom poslu. Nije me to zanimalo, pošto je stresno, a ja bi se nervirao, kao što čine svi treneri. Više volim gledati nogomet“, ističe legendarni nogometaš Hajduka i selekcije bivše Jugoslavije Zlatko Vujović.

„Malo putujem i naravno gledam utakmice Hajduka, kao i reprezentacije Hrvatske. Tako sam sebi dao oduška nakon što mi je mladost prošla u igranju do 35 godine. Mogu biti zadovoljan. Sada živim bez stresa“, dodao je.

Liverpool i Barcelona favoriti Lige prvaka
  • Ko su za vas favoriti u Ligi prvaka?

– To su Liverpool, kojem će biti teže odbraniti trofej i Barcelona, iako ona nije više snažna kao što je nekad bila, pa je isključivo Lionel Messi drži u životu. Ne može se konstatirati za Liverpool, koji sada igra dobro, da će odbraniti titulu. Juventus je iskusan, jak tim, već godinama igra završnicu Lige prvaka i može iznenaditi. Bayern nije toliko uvjerljiv kao što je bio, kao što niti Real nije toliko jak kao prije par godina kada je žario i palio ovim takmičenjem. Ipak, na sve velike ekipe koje su osvajale ranije Ligu prvaka treba računati kao na potencijalne osvajače trofeja.

Vujović (61) smatra da Dinamo, koji ima finansijsku stabilnost i ogroman budžet, neće imati poteškoća da odbrani naslov hrvatskog prvaka. Kao veliki nedostatak bh. reprezentacije, istakao je nepostojanje nikakve odgovornosti u igri. Za BiH i Srbiju tvrdi da neće imati lagane zadatke da se u baražu plasiraju na prvenstvo Evrope.

Za deset godina igranja u Hajduku, Vujović je osvojio naslov prvaka Jugoslavije 1979. i Kup maršala Tita pet godina kasnije. Bio je najbolji strijelac Prve savezne lige sa 25 pogodaka u sezoni 1984./85. kada je Hajduku pripalo drugo mjesto iza Sarajeva. Nastupajući za Bordeaux, Zlatko Vujović osvojio je duplu krunu u Francuskoj, u sezoni 1986./87.

Potom je nosio dresove Cannesa, PSG-a, Sochauxa i Nice, gdje je završio igračku karijeru 1993.

U tri navrata radio je kao pomoćnik u stručnom štabu Hajduka.      

  • Da li ste zadovoljni plasmanom Hajduka na drugu poziciju na kraju jesenjeg dijela 1. HNL-a?

– Hajduk ima igrački kadar koji može daleko bolje nego što je igrao do sada. Kući su bili dobri, vani loši, a mogu još bolje. Hajduk je bio tokom jesenjeg dijela sezone prvi ili blizu Dinama. Sa neriješenim rezultatima i porazima, već zaostaje 12 bodova za Dinamom. Vidi se velika razlika između Dinama i Hajduka. Ona postoji u kvaliteti jer su igrači Dinama skuplji i bolji. Hajduk može biti zadovoljan, ali bojim se drugog dijela sezone pošto će se Rijeka, koja ima bod manje od njega i ostale ekipe koje su blizu bodovno, sigurno pojačati u zimskom prelaznom roku.

  • Koji su razlozi slabih igara „Bilih“ u gostima, gdje su zabilježili pobjedu, pet remija i tri poraza u prvenstvu, te ispali od Gorice 1:2 u Kupu Hrvatske?

– Nisu rezultati slabi samo zbog publike. Ona prati Hajduk, koji uvijek ima par tisuća navijača na gostovanjima. Kao da Hajduk igra u gostima pod nekim velikim opterećenjem i ne može pružiti ono što daje u Splitu. Pokazao je u Zagrebu da se može nositi sa Dinamom, kada je izvukao povoljan rezultat. Ne vidim nikakve razlike ako Hajduk igra kući i vani, on uvijek mora igrati napadački. Nema se čega ili koga bojati, on mora isto igrati. Jedino se tu izdvajaju Dinamo i donekle Rijeka, koja je prije bila izuzetno jaka, ali nije toliko u današnje vrijeme, bez obzira na poraz od nje sa 0:4 u Splitu. Hajduk igra sa nekom ručnom kočnicom u gostima.

  • Šta je osnovni nedostatak u radu Hajduka?

– Za mene je problem što je Hajduk kupio dosta polovnih igrača koji nisu za njega. Nikad se ne kupe dva igrača, da im prepoznaš kvalitet i u njih uložiš sredstva, te jednog dana ih za veći novac prodaš i eventualno nešto zaradiš. Ti polovni igrači koji dođu u Hajduk imaju dobru plaću. Ne smije Hajduk sebi to više dozvoliti, ali me još više čudi što niko nema odgovornosti kada se dovedu takvi igrači. Na njima se samo gubi, oni dođu povrijeđeni ili nisu nikako igrali u ranijim klubovima. Treba nešto promijeniti u načinu rada, ali ne bih u taj dio ulazio jer to nije moj posao. Mogu govoriti samo o igri i igračima.    

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

  • Kako vidite pozitivan bilans u derbijima protiv Dinama (1:0 kući i 1:1)?

– Ruku na srce, Hajduk je dobio utakmicu u Splitu, ali znamo kakve je prilike Dinamo propustio. Isto tako, Hajduk je izvukao bod u Zagrebu, no Dinamo je puno kvalitetnija ekipa. Vidimo šta je napravio u Ligi prvaka i kakve je utakmice sa jakim protivnicima odigrao, mada nije uspio proći dalje. U prvenstvu svakako dominira. Dinamo ima nogometaše koji su mnogo skuplji od Hajdukovih.

  • Može li se Hajduk boriti sa „Modrima“ za naslov prvaka Hrvatske?

– Na duže staze niko ne može oteti prvenstvo Dinamu, što je normalno. Samo ne bi bilo dobro da se stvori ogromna razlika između Dinama i Hajduka, što se desilo prošle sezone.

  • Kolike su mogućnosti splitske ekipe u nastavku 1. HNL-a?

– Bio bih zadovoljan da Hajduk zadrži drugo mjesto koje nosi direktno izlazak u Europu. Mislim da će biti teška borba između Hajduka i Rijeke za drugo mjesto. Ne vidim da Osijek i Lokomotiva tu nešto mogu poremetiti. Ako Hajduk bude treći, to nije dobro jer ide u kvalifikacije Europske lige. Mislim da Hajduk nema prave igrače da bi mogao proći kvalifikacije.       

  • Jeste li bili razočarani ispadanjem sastava sa Poljuda od malteške Gzire u prvom kolu kvalifikacija Evropske lige?

– Ne bih vjerovao, da mi je neko rekao prije revanša u kojem je Hajduk imao 2:0, da će ispasti. Može se svašta desiti, ali ispasti od onakve ekipe je čudo. Zašto baš Hajduku da se to desi? Neću reći da je bruka i sramota, ali desilo se. Da li iz toga treba izvući pouku, no već su se često dešavale slične stvari poput Debrecena. Gzira je najslabija ekipa koja je mogla odmjeriti snage sa Hajdukom i sa kojom je igrao u zadnjih pet-šest godina. Kada vodite 2:0 vani, onda se opustite kod kuće. To opuštanje vas je koštalo eliminacije i poslije više nema povratka. 

  • Vidite li nastavak nadmoći Dinama u Hrvatskoj?

– To je logično. Dinamo je zaradio 30 miliona eura ove sezone u Ligi prvaka, ima kvalitetne igrače. To su ogromne pare i oni će ih znati iskoristiti. Dinamo ima ogroman budžet ne samo za naše prilike, nego i za europske klubove koje nisu u vrhu. To je budžet sa kojim možeš kupiti veoma kvalitetne igrače .

  • Šta je bilo odlučujuće za prolaz Hrvatske na EP 2020.  i peti nastup u nizu na velikim takmičenjima?

– Za Hrvatsku nastupaju vrhunski profesionalci koji igraju u velikim klubovima. To je klapa i družina koja već godinama igra zajedno, tako da me uspjeh ne iznenađuje. Kiks se može desiti da izgubiš utakmicu, ali se ne može dogoditi da se na plasiraš na Europsko ili Svjetsko prvenstvo. Polako će dolaziti do smjene generacije igrača. Mario Mandžukić je otišao, ali će dolaziti drugi igrači koje treba postepeno stavljati u momčad kao što su Josip Brekalo, Mislav Oršić, Dino Perić. Ima tu još dosta nogometaša koji su blizu reprezentacije. Zlatko Dalić, koji vodi tu ekipu, uspio je igrače još više približiti i učiniti reprezentaciju Hrvatske homogenim kolektivom.

  • Pribojavate li se rivala u Grupi D Engleske, Češke i možda Srbije, ako prođe na EP?

– Svaka utakmica je teška. Jasno je da će protiv Engleza biti najteža, bez obzira na to što smo ih dobili 2:1 u polufinalu Svjetskog prvenstva. To je sada druga, mlada reprezentacija koja je pokazala kvalitet, pa će se dobro pripremiti fizički i psihološki. Utakmice će biti opasne i sa Češkom, kao i protiv pobjednika baraža u kojem igraju Norveška – Srbija i Škotska – Izrael. Sve je moguće. Nema lagane utakmice i ako nisi ušao maksimalno angažovano u igru, ne možeš dobiti utakmicu.  

  • Koje reprezentacije iz regije mogu još proći na Euro?

– Mislim da će druge selekcije sa ovih prostora dosta teško izboriti odlazak na prvenstvo. Gledao sam nekoliko utakmica Srbije, koja je dobro krenula na startu kvalifikacija. Neću reći da me poslije razočarala, ali je naišla na bolje protivnike poput Ukrajine i Portugala. Srbija ima dobrih igrača, no samo od njih ne zavisi ekipa koja mora igrati kao jak kolektiv. Imaju i dalje šanse, ali pored drugih selekcija u doigravanju, ne vidim da bi mogli proći dalje.

Žao mi je što BiH nije izborila direktan prolaz na Euro. Kada pogledamo njene odigrane utakmice, vidimo da nema nikakve odgovornosti u igri. Svako radi što hoće i igra po svom, stojeći daleko od protivničkih igrača na terenu. Siguran sam da im je Prosinečki ukazivao na te slabosti. Svaki reprezentativac mora krenuti od sebe da zna što mu je raditi u ekipi i na koji način. Što se tiče igre, vidim veliki nered u selekciji BiH. Ne može ni Džeko sam igrati, niti dobijati utakmice. Bosna ima kapacitet za dobar rezultat, no svako mora biti odgovoran za ono što radi u igri.

Izvor: Al Jazeera