Zlatko Dalić: Izaći iz sjene Vatrenih iz 1998.

Najvažnije je da igrači pokažu u reprezentaciji Hrvatske igre iz svojih klubova, smatra Zlatko Dalić (EPA)

Zlatko Dalić izabran je za selektora nogometne reprezentacije Hrvatske u nezgodnom trenutku kada je plasman Vatrenih na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Rusiji bio upitan poslije razočaravajućeg domaćeg remija sa Finskom 1:1 u Rijeci.

Selekcija Hrvatske čiji je igrački kvalitet veliki i nogometaši nastupaju u najjačim svjetskim timovima bila je u evidentnoj krizi, a Dalić je za kratko vrijeme motivisao igrače koji su pobjedama nad Ukrajinom sa 2:0 na gostovanju u Kijevu i Grčkom ukupnim rezultatom 4:1 u baražu izborili deseti nastup na velikim takmičenjima od sticanja nezavisnosti.

Majstor trenerskog posla

Dalić, 51-godišnji stručnjak rođen u Livnu, pokazao je ogromnu hrabrost naslijedivši Antu Čačića na selektorskoj poziciji i ostvarivši plasman na Mundijal, što su svi očekivali u ovoj zemlji. Utoliko je njegov zadatak bio sve samo ne jednostavan jer je najprije trebao vratiti pozitivnu atmosferu u ekipu sa vrhunskim zvijezdama, u čemu je uspio, dok su na terenu hrvatski nogometaši pod Dalićevim vodstvom djelovali moćno, demonstriravši veliko nogometno umijeće.

Na muci se poznaju junaci, a Dalić je bio pravi heroj Hrvatske pošto je kao majstor trenerskog posla opravdao ukazano povjerenje predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera i Izvršnog odbora HNS-a. Najbolji strijelac Mundijala prije 19 godina u Francuskoj Šuker pogodio je izborom Dalića, koji je igrao za Hajduk, Velež, Cibaliju, Varteks, u kojem je i počeo trenersku karijeru. Pet godina bio je asistent u mladoj selekciji Hrvatske, vodio je, uz ostale, i Rijeku, te Slaven Belupo, a najveći trenerski uspjeh ostvario je u Al-Ainu (Ujedinjeni Arapski Emirati), sa kojim je igrao finale Azijske lige prvaka protiv Jeonbuka (Južna Koreja), 2016.   

Sa Dalićem smo razgovarali smo o izvlačenju grupa za najjaču planetarnu smotru, šansama i ambicijama Hrvatske u Rusiji, favoritima za titulu svjetskog prvaka, izboru selektora Bosne i Hercegovine.

  • Da li ste zadovoljni žrijebom SP-a, koji je Hrvatsku smjestio u grupu D sa Argentinom, Nigerijom i Islandom, te rasporedom odigravanja utakmica?

– Uvijek može biti bolje i gore nakon ždrijeba, ali ne možemo očekivati lagane protivnike na Mundijalu. Ipak, u ždrijebu su bile 32 najbolje reprezentacije svijeta, a prva utakmica sa Nigerijom će biti najvažnija za nas i od nje će ovisiti puno toga.

  • Kako ocjenjujete šanse za prolaz Hrvatske u drugi krug Mundijala i preuzimate li ulogu jednog od favorita za prva dva mjesta u grupnoj fazi?

 – Cilj je da nakon 20 godina i Francuske 1998. prođemo grupu. Bit će teško, ali mi vjerujemo u to. Argentina je favorit u grupi i ne smijemo potcijeniti Nigeriju i Island, koji je bio prvi u našoj kvalifikacijskoj grupi. Nigerija je nova mlada momčad koja je ambiciozna i željna dokazivanja..

  • Koji je cilj Hrvatske na Mundijalu?

– Idemo korak po korak. Prvi korak je proći grupu, pa ćemo razmišljati što i kako dalje. Imamo dobru reprezentaciju, igrači igraju u velikim klubovima i nekima od njih će ovo biti posljednje Svjetsko prvenstvo. Želimo igrati dobar nogomet i zabilježiti dobar plasman. 

  • Možete li ponoviti podvig iz 1998. sa SP-a u Francuskoj, kada su Vatreni osvojili bronzanu medalju s obzirom na to da posjedujete sjajnu generaciju igrača u kojoj nastupaju Modrić, Rakitić, Perišić, Mandžukić i drugi?

– Ovo je dobra generacija koja igra zajedno posljednjih pet-šest godina, ali bez velikog rezultata i uspjeha na velikim takmičenjima, još je u sjeni vatrenih i bronce iz Francuske. Bilo bi sjajno da postignu njihov uspjeh, jer imaju za to kvalitet.

Igrači pokazali karakter

  • U kakvom ste stanju zatekli Hrvatsku kada ste je preuzeli poslije smjene Čačića sa mjesta selektora?

– Nakon utakmice sa Finskom i neodlučenog rezultata igrači su bili u psihološkom padu i pod pritiskom slabog rezultata. Međutim, u Ukrajini su pokazali karakter i kad je bilo najpotrebnije odigrali su najbolje i plasirali se u baraž.

  • Šta je bilo presudno za sjajan učinak od dvije pobjede i jednog remija u tri utakmice, u kojima ste do sada vodili Hrvatsku?

– Igrači su u svemu najvažniji. Zamijenili smo pozicije nekim igračima, podigli ih psihološki, malo promijenili taktiku i oni su sjajno reagirali. Dokazali su talent, kvalitet i raskoš kreacije i ideje koju posjeduju, te pokazali ono što igraju u svojim klubovima.

  • Sa kojim protivnicima želite igrati prijateljske mečeve do Mundijala i da li su već zakazane neke provjere i kada?

– Tražit ćemo jake protivnike, po mogućnosti one koji igraju na Svjetskom prvenstvu i imaju sličan stil našim protivnicima u grupi. Od slabih prijateljskih utakmica i protivnika nemamo koristi.

BiH treba domaćeg selektora

  • Ko su favoriti za naslov svjetskog prvaka i može li neka selekcija iznenaditi osvajanjem titule?

– Njemačka je uvijek favorit za titulu. To su također Brazil i Argentina, koje imaju izvanredne ekipe, a nadam se da će netko od evropskih reprezentacija iznenaditi, pa neka to bude Hrvatska.

  • Kakvi su izgledi Srbije u grupi sa Brazilom, Švicarskom i Kolumbijom za prolaz u osminu finala SP-a?

 – Ovo je vrlo teška grupa. Brazil je apsolutni favorit, a za drugu poziciju vodiće se velika borba između tri selekcije. Srbija ima dobru momčad i šansu da bude druga u grupi.

  • Šta je nedostajalo reprezentaciji BiH da se plasira na Mundijal i pratite li izbor novog selektora?

– Bosni i Hercegovini je trebalo više sreće pogotovo u gostujućoj utakmici sa Grčkom, u kojoj je primila gol u 95 minuti za 1:1. Šteta, jer po kvaliteti igrača BiH je bilo mjesto u Rusiji. Nadam se ćemo se sresti na Evropskom prvenstvu za dvije godine. Mislim da izbornik, odnosno selektor treba biti netko od domaćih stručnjaka neopterećen i samostalan u svom poslu.

Izvor: Al Jazeera