Životna pomoć – svjetlo za osobe s invaliditetom

Mirsada Ćulov: Ovo je dokaz koliko osoba s invaliditetom može biti pozitivna, korisna i vrijedna (Al Jazeera)

Piše: Elma Geca

Duži niz godina u goraždanskom naselju Vitkovići djeluje firma Životna pomoć, u kojoj osobe s invaliditetom vrijedno pokazuju kako mogu biti ravnopravni članovi društva. U namjeri da svojim članovima pruži mogućnost radne okupacije, firmu je osnovalo Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije iz Goražda, uz podršku prijatelja iz bratske općine Gera iz Njemačke te općine Goražde.

“Nemogućnost zapošljavanja osoba s invaliditetom je stalan problem i uvijek iznova se dokazuje kako je tim osobama teško pronaći zaposlenje, ili bilo šta što bi imalo mogućnost da se radno angažora osoba s invaliditetom. Mi smo kroz udruženje uvijek težili da osmislimo nešto gdje bi angažirali više naših članova i imali određenu dobit. Uz to, i finansijska egzistencija udruženja uvijek je bila upitna, tako da je ova firma, odnosno radionica, višestruka korist. Ovo je dokaz koliko osoba s invaliditetom može biti pozitivna, korisna i, naravno, vrijedna”, govori Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i direktorica firme.

Radionica Životna pomoć s radom je krenula 2005. godine, a prvobitna djelatnost bila je proizvodnja drvenih slagalica (puzzle) za djecu, koje su najvećim dijelom plasirane na njemačko tržište.

“Dugogodišnji prijatelji Goražda i našeg udruženja iz bratske općine Gera iz Njemačke su nam najviše pomogli. Oni imaju slične radionice u kojima zapošljavaju osobe s invaliditetom i kada sam bila kod njih u posjeti i vidjela, to mi je bila dovoljno dobra ideja da je pokušamo realizirati i kod nas. Oni su nam pomogli u obezbjeđenju mašina i svega ostalog”, ističe Ćulov.

Detalj iz proizvodnog procesa [Al Jazeera]

“Završila sam Tekstilnu školu u Goraždu i radila sam u firmi In – Šeh Krug, čiji je osnivač bilo Udruženje ratnih vojnih invalida, sve do njenog gašenja. Godinama poslije pokušavala sam pronaći posao, ali bezuspješno, jer kada vas vide, odmah kažu kako za nas nema posla. Konačno, ukazala mi se prilika ovdje. Prezadovoljna sam. Funkcioniramo kao prava porodica, zna se šta ko radi i ovo je dokaz da ništa nije nemoguće”, govori ona.

Zadovoljan je i Armin Zec, 90-postotni invalid, kojem je ovo prvo radno iskustvo.

“Od kako sam završio školu 2003. godine, nikada se nisam imao priliku zaposliti. Gdje god sam se obratio, govorili su mi: ‘Nema posla ni za zdrave osobe, a kamoli za tebe.’ Međutim, to obeshrabrenje zamijenila je nada kada sam dobio priliku u ovoj firmi i u konačnici posao, kojim sam zadovoljan, jer radim sve što mogu”, priča Zec.

U firmi Životna pomoć ističu kako su danas u puno boljem položaju u odnosu na 2005. godinu, kada su se registrirali. Za razliku od tog perioda, danas postoji Zakon o zaštitnim radionicama i nedavno je ova firma dobila taj status. Pomoć je stigla i od Fonda za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz Sarajeva, koji je pružio podršku u zapošljavanju dvije osobe s invaliditetom.

Izvor: Al Jazeera