Oglasi

Život osmočlane familije u 12 kvadrata

U požaru koji je ljetos progutao kamp Konik izgorjelo je oko 40 baraka, a bez krova nad glavom ostalo preko 800 ljudi.

Raseljeni Romi i Egipćani sa Kosova već godinama žive u izbjegličkom kampu Konik nadomak Podgorice u veoma lošim uvjetima.

Nakon požara u kome je ljetos stradao veći dio kampa, za sve porodice su osigurani metalni kontejneri, za koje raseljeni kažu da nisu zadovoljavajuće rješenje.

Traže bolje uvjete, kao i da budu uključeni u sve odluke koje se odnose na njih. U  protivnom će, kažu, biti primorani za svoja prava obratiti se i institucijama Evropske unije (EU).

Bez struje i vode

"Habib Takovi sa suprugom i šestoro djece živi već nekoliko mjeseci u kontejneru u izbjegličkom kampu Konik na periferiji Podgorice", izvještava reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Dvanaest kvadratnih metara malo je za toliku familiju, a uvjeti za život gotovo nikakvi.

"Nemamo struju, nemamo gde da se kupamo, nemamo cipele gde da stavimo, nemamo garderobu da složimo, struju, vodu, nemamo nikakav život u kampu", govori Habib Takovi, raseljeni Rom.

Za Habibovu suprugu Violetu, kojoj život u kampu posljednjih 13 godina nije bio lak, kontejeneri, kaže, nisu dobro rješenje.

"Ja ne bi želela da sedim na ovakav život, nemam gde da kupam svoju decu, gde da spavam, beba mi se gušila od cipela, verovatno od mirisa, i ne znam od čega, i neće da mi daju bebu dok ne dobijem neki drugi prostor", govori Violeta Krasnićaj.

U požaru koji je ljetos progutao kamp Konik izgorjelo je oko 40 baraka, a bez krova nad glavom ostalo preko 800 ljudi. Danas je na ovom mjestu 216 kontejnera.

U jednom živi i 60-godišnja Zula Alija koja je astmatičar. Na temperaturama koje ovih dana idu i ispod nule, život bez grijanja u metalnom kontejneru je još teži.

"Kada me uhvati astma, otvorim vrata i napolje sedim, sto puta sam rekla, aman, možete da me ubijete, nemojte da me ostavljate", kaže Zula.

Kontejnere za raseljene osigurala je država. Trenutno su bez struje, a zbog loših materijalnih mogućnosti, pitanje je da li će je stanovnici naselja uopće moći plaćati.

Vode ima na samo jednom mjestu, a izgradnja sanitarnih čvorova tek je u toku.

U Crvenom krstu (CK) kažu da je nakon požara učinjeno sve što je bilo moguće, dostavljani topli obroci, higijena i druge potrepštine i da će se pomoć nastaviti.

Spremni na protest

"Što se priključenja kontejnera na elektromrežu tiče, radi se i dalje na infrastrukturi, radi se i na izgradnji novih sanitarnih čvorova, koje će i dalje koristiti svi stanovnici kampa", izjavio je Mensut Krpuljević iz CK-a Crne Gore.

Za raseljene to ipak nije dovoljno. Traže bolje uvjete i da budu uključeni u sve odluke koje ih se tiču.

"Ukoliko to ne učine, bićemo prinuđeni da se legitimnim i legalnim mirnom akcijom protestom ispred delegacije EU borimo za svoja prava", najavljuje Ganija Pajazitaj iz Udruženja raseljenih Roma i Egipćana sa Kosova.

Raseljeni Rom i Egipćani na Koniku žive već 14 godina. Mnogi od njih ni danas nemaju dokumenta, a o povratku na Kosovo, odakle su izbjegli, ne razmišljaju.

Izvor: Al Jazeera