Život na pragu Fukushime Daiichi

Japanski premijer Shinzo Abe u posjeti je području oko oštećenog nuklearnog postrojenja Fukushima Daiichi.

Premijer je obećao stanovnicima Okume, danas napuštenog grada smještenog uz postrojenje, da će saslušati njihove zahtjeve. U Okumi je i reporter Harry Fawcett.

Za Johayamu je putovanje u srce nuklearne katastrofe postalo dio svakodnevnice.

On i njegov kolega Isatomo Suzuki nekadašnji su vijećnici Okume, nekada razvijenog grada.

Suzuki kaže: “To što više nismo na funkciji ne znači da ne trebamo brinuti. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo sačuvali grad.”

Dvostruko više od dozvoljenog

Njih dvojica i grupa volontera nadgledaju nivoe radijacije, čiste vodene kanale i čuvaju ono što je ostalo od Okume.

Izlaganje radijaciji nije im problem, kažu… A zatim priznaju da iznosi dva milisiverta godišnje, dvostruko više od dozvoljenog nivoa.

Njihov cilj je u naredne tri godine nagovoriti 400 sugrađana da se vrate u jednu od rubnih gradskih četvrti.

Znaju da neće biti lako naći ljude spremne da žive na pragu Fukushime Daiichi, postrojenja sa tri oštećena reaktora i čestim curenjima radioaktivne vode.

“Isprepleten sa svim aktivnostima i optimizmom je i osjećaj realnosti. Bit će izuzetno teško uvjeriti ljude da se vrate ovamo, na mjesto na kojem nuklearna katastrofa još nije okončana. Oživljavanje Okume je, kažu, zadatak koji znaju da će morati prenijeti narednoj generaciji”, izvještava Harry Fawcett.

Nekoliko kilometara od grada potpuno drugačija grupa: ljudi, kako se čini, puni samopouzdanja, bez maski i zaštitnih odijela.

U centru grupe je japanski premijer, koji je stigao u Okumu kako bi stanovništvu rekao da Vlada poduzima sve što može. Osiguranje je spriječilo novinare da se približe premijeru i uzmu izjavu.

Ranije je posjetio i nove kuće podignute za evakuirano stanovništvo.

Vlada dio problema

Ali za Johayamu i Suzukija Vlada je dio problema. Na mjestu na kojem hrane labudove koji migriraju u ovo područje, prema planovima, bit će podignuto ogromno skladište radioaktivnog otpada iz cijele regije.

“Ovo nije prvi put da se naš grad suočava s problemima. Sjetite se samo kako su se naši preci namučili da izgrade polja riže. Sada moramo isto učiniti za buduće generacije”, kaže Yohayama.

Za sada, čuvari Okume gube bitku s prirodom i priznaju da su šanse da će nekadašnje susjede nagovoriti da se vrate u grad svakog dana sve manje.

Izvor: Al Jazeera