Oglasi

Život malog Hudsona nakon tragedije

Ekipa Al Jazeere upoznala je, nekoliko dana nakon katastrofe, na Haitiju jednog dječaka. Sada su se ponovno vratili na mjesto događaja, kako bi istražili život njega i njegove porodice danas.

Prije dvije i po godine razorni potres pogodio je karipski otok Haiti. Stotine hiljada ljudi poginuli su i ozlijeđeni. Oko milion i po stanovnika ostalo je bez domova.

Ekipa Al Jazeere upoznala je, nekoliko dana nakon katastrofe, jednog dječaka. Sada su se ponovno vratili na mjesto događaja, kako bi istražili život njega i njegove porodice danas.

Nogomet je omiljena razbibriga djece koja i dalje žive u prašnjavom izbjegličkom kampu u glavnom gradu Haitija, Port-Au-Princeu...

Zatrpan pod ruševinama

Posebno za sedmogodišnjeg Hudsona Daryusa, koji, uprkos nepodnošljivoj vrućini, pokušava održati korak s prijateljima. Ali, sa samo jednom nogom to nije uvijek lako...

Ekipa Al Jazeere prvi put se susrela s njim nekoliko dana nakon što je Haiti pogodio zemljotres jačine sedam stepeni.

Bio je zatrpan pod ruševinama četverospratnice u kojoj je živio. Susjedi i prijatelji su šest sati pokušavali doći do njega. Preživio je, ali izgubio je nogu.

Godinu kasnije novinari su opet posjetili Hudsona, koji se tada navikavao na protetičku nogu. Nije se ustručavao tražiti pomoć kada mu je bila potrebna.

Charles Daryus, otac dječaka, kaže: "U početku se teško nosio sa situacijom u kojoj se našao, ali sada je mnogo bolje."

I dalje se teško kreće, no zbog toga nije pošteđen svakodnevnih obaveza.

Svakog jutra ide po vodu s drugom djecom iz susjedstva, koja ponekad trebaju Hudsonovu pomoć... poput njegovog najboljeg prijatelja Kena Lovea, koji je slijep od rođenja.

Ali, Hudsonova majka jedva prehranjuje troje djece, jer njen suprug još nije uspio pronaći posao. Također, štede novac za četvrto dijete, koje će uskoro dobiti.

Karta za autobus koji bi Hudsona prevozio do škole luksuz je koji ne mogu priuštiti.

Braća idu u školu

Marise Lynzor, majka, govori: "Teško mu je gledati braću kako idu u školu. Vidim da je nesretan što ostaje kod kuće, ali nemamo drugih opcija."

Marise se plaši da će njena porodica ostati bez krova nad glavom kad se izbjeglički kamp zatvori.

"Ne znamo gdje ćemo biti za šest mjeseci. Naša sudbina je u Božijim rukama", kaže ona.

Poslijepodnevni pljusak prekinuo je utakmicu. Ali, ako se kamp u kojem živi uskoro zatvori, Hudson će, zasigurno, željeti mnogo više od prilike da zaigra nogomet s prijateljima.

Izvor: Al Jazeera