‘Živjeti Srebrenicu’ Adnana Rondića

Ovo djelo je svojevrsni vodič, u prvom redu kroz posljedice genocida, kaže Rondić (Al Jazeera)

„U Srebrenici nema nikakve druge strane, ovdje postoji samo jedna strana kada je u pitanju izvještavanje, a to je strana žrtve. To me vodilo sve ove godine u profesionalnom i ljudskom smislu, a ova knjiga je rezultat toga“, istakao je bosanskohercegovački novinar Adnan Rondić, autor knjige „Živjeti Srebrenicu“, koja je danas promovisana u Potočarima.

Ovo djelo je svojevrsni vodič, u prvom redu kroz posljedice genocida, kaže Rondić, novinar i voditelj na Al Jazeeri Balkans, a nastala je “spojem privatnog i poslovnog”, tako što je kroz profesiju stekao brojne prijatelje u Srebrenici.

Knjiga je podijeljena na tri poglavlja, koja se mogu čitati svako za sebe, ali i u cjelini donose sveobuhvatnu sliku.

„Želja mi je bila da to bude razumljivo, čitljivo i činjenično, bez celofana, bez lažne političke korektnosti, te da jednostavno bude, kolikogod zvučalo pretenciozno, i neka vrsta mog zaloga za neke buduće generacije“, kazao je autor uoči promocije koja se održala dva dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Urednica knjige Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da je pisati o Srebrenici nakon 1995. godine izuzetno zahtjevan i odgovoran posao, izazov na koji je autor knjigom uspio odgovoriti.

„Knjiga pred vama drugačija je i posebna u odnosu na ono što se do sada pisalo o Srebrenici“, napisala je Turčilo u predgovoru.

Moć medija u širenju istine o Srebrenici

Prvo poglavlje je zasnovano na Rondićevom medijskom djelovanju u Srebrenici i u vezi sa Srebrenicom, u kojem iznosi lične priče i iskustva ljudi s kojima se susretao. Drugo poglavlje dublje se fokusira na period počinjenja genocida.

„Mogli bismo reći da je autor, uvjerivši se vlastitim novinarskim angažmanom u moć koju mediji imaju u širenju istine o Srebrenici, htio istražiti koliko su (i da li su uopće) mediji tu moć (is)koristili prije 20 godina kako bi utjecali na svjetsku diplomaciju i pokušali spriječiti zločin“, navodi Turčilo.

Treće poglavlje je, nastavlja, sasvim lično i ono nam pokazuje koliko se autor suštinski posvećuje Srebrenici i koliko je Srebrenica tokom godina postala dio njega.

Moderatorica promocije, novinarka Amina Gvozden, osvrnula se također na novinarsko izvještavanje o Srebrenici, koje je, kao i za autora, postalo mnogo više od toga.

„Ideja o potrebi nastanka ovog svojevrsnog svjedočanstva srebreničke istine rodila se u momentu kada naši dolasci u ovaj kraj više nisu bili isključivo profesionalni. Ukoliko su to ikada i bili! Svaka posjeta imala je prije svega ljudski, humani karakter“, napisala je Gvozden u pogovoru.

Na promociji knjige „Živjeti Srebrenicu“ Adnana Rondića u Potočarima učestvovali su i Sehida Abdurahmanović, Srebreničanka, potom srebrenički imam Damir Peštalić, Amra Begić, kustosica u Memorijalnom centru u Potočarima te Fazila Efendić, koja je u genocidu izgubila supruga, sina te mnogo članove porodice.

Izvor: Al Jazeera