Živite normalno: Plenković apeluje na građane da ne stvaraju zalihe hrane

Beroš je rekao da se ipak očekuje porast broja oboljelih u Hrvatskoj (Anadolija)

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sjednicu Vlade u četvrtak je otvorio očitovanjem o korona virusu, koji je do sada u njegovoj zemlji potvrđen kod tri osobe.

Plenković je građanima uputio apel da budu mirni i da “žive normalno”.

“Stožer civilne zaštite koordinira sve aktivnosti. Potvrđena su tri slučajeva ali javno-zdravstvena situacija je pod kontrolom. Još jedan apel našim sugrađanima da budu mirni i da ne idu u velike šopinge u kojima nestaju sve stvari s polica. Nema razloga za takvim pražnjenjem polica. Živite normalno, sve službe koje trebaju djelovat, djelovat će, rekao je premijer Plenković, prenose hrvatski mediji.

Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske na redovnoj konferenciji za medije izvijestio je o mjerama koje se preduzimaju u sprječavanju širenja korona virusa u Hrvatskoj.

Potvrđeno je kako su u toj zemlji za sada detektirana samo tri slučaja zaraze, javlja Anadolija.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je u toku testiranje za 131 bolesnika, 24 testiranja su u toku, od čega su svega tri potvrđena nalaza korona virusa.

Najavio je danas popodne otvaranje nove hitne infektološke ambulante na Klinici na infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ te odvojenu čekaonicu za potencijalno suspektne bolesnike.

Ministar zdravstva je poručio kako ne očekuje da će doći do ugroze adekvatnog funkcioniranja zdravstvenog sustava, kako u Hrvatskoj, tako i u Evropi.

Izdano 400 rješenja o ljekarskom nadzoru

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike na infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, izjavila je kako su dva bolesnika, dva brata blizanca koji se nalaze na ovoj klinici, dobro i imaju lakše oblike bolesti.

Uz antivirus koji se primjenjuje za HIV, pacijentima u Italiji sa korona virusom se kao terapija daje eksperimentalni lijek za ebolu, kazala je Markotić.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na službenim stranicama izdaje preporuke o putovanjima, koje se redovito ažuriraju.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je kako su epidemiolozi detektirali sedam bliskih kontakata trećeg slučaja korona virusa u Rijeci te kako su te osobe stavljene pod nadzor, kao i porodice oboljelog.

Granična policija surađuje s epidemiolozima i sanitarnim inspektorima tako da je u protekla 24 sata izdano oko 400 rješenja o zdravstvenom nadzoru nad osobama koje dolaze iz potencijalno opasnih područja u inostranstvu

Putnici su zamoljeni da sami prijave graničnoj policiji na granici ukoliko su boravili na potencijalnim izvorima zaraze

Hotel „Tomislav“ na Sljemenu bit će mjesto na kojem će biti smještene osobe pod nadzorom, kojima nije utvrđena prisutnost korona virusa i koji će u izolaciji boraviti 14 dana, dok se ne potvrdi postojanje ili nepostojanje korona virusa.

Crna Gora ‘spremna odgovoriti’

Kada je riječ o ostalim zemljama regiona, na Infektivnoj klinici u Skoplju registrovan je prvi slučaj zaraze u Sjevernoj Makedoniji.

Ministar zdravlja te zemlje Venko Filipče rekao je da je oboljela žena rođena 1970. godine u Skoplju, koja je jedno vrijeme boravila u Italiji i tamo se liječila antibioticima.

Crnogorski Nacionalni savjet za prevenciju zaraznih bolesti izvijestio je da u toj zemlji još nema potvrđenih slučajeva zaraze, te da je zdravstveni sistem Crne Gore sposoban odgovoriti izazovu.

U Srbiji korona virusa zvanično nema, kao niti u Sloveniji, gdje je prema zadnjim podacima Ministarstva zdravstva izvršeno 97 testova, i svi su pokazali negativan rezultat.

Izvor: Agencije