Žitelji tuzlanskih naselja: Termoelektrana uzrok karcinoma

Predstavnici građana tuzlanske mjesne zajednice Šićki Brod predali su peticiju Ministarstvu okoline i turizma entiteta Federacija Bosne i Hercegovine protiv izgradnje deponije šljake na tom području za potrebe sedmog bloka Termoelektrane Tuzla. Okolinska dozvola za ovaj projekat još nije izdata, javio je reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

U Sarajevo su došli da predaju potpise 2.100 građana Tuzle i Lukavca. Izričito se protive planovima da se otpad koji bi nastao sagorijevanjem uglja iz novog planiranog bloka Termoelektrane u Tuzli odlaže na području mjesne zajednice Šićki Brod. Poučeni su, kažu, iskustvom mještana iz susjedne mjesne zajednice.

“Tu je, na obodima sela, uz kuće i na zemljištu stanovnika sela Divkovići, u proteklih pet decenija iz Termoelektrane odloženo gotovo 30 miliona tona kubika šljake i pepela”, kaže Senad Ajišić iz MZ-a Šićki Brod.

Zagađeni tlo, voda, povrće…

Ljudi sa ovog područja su uvjereni da je toksičnost otpada uzrok visoke smrtnosti od karcinoma njihovih susjeda.

“Analize uzoraka tla, vode i povrća sa tog područja, koje je uradio docent sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle, govore o visokom prisustvu više vrsta teških metala”, kaže Goran Stojak , predsjednik MZ-a Bukinje.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine namjerava se kod Kineske razvojne banke zadužiti za blizu 670 miliona eura. Projekat izgradnje bloka sedam predstavljaju historijskim i šansom za razvoj ekonomije tog dijela Bosne i Hercegovine, ali kako smatraju stanovnici oko Termoelektrane, njihov okoliš je već toliko zagađen da to neće dopustiti.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera