Oglasi

Žitelji tuzlanskih naselja: Termoelektrana uzrok karcinoma

Stanovnici Šićkog Broda su uvjereni da je toksičnost otpada uzrok visoke smrtnosti od karcinoma njihovih susjeda.

mzJsIx5PxwU

Predstavnici građana tuzlanske mjesne zajednice Šićki Brod predali su peticiju Ministarstvu okoline i turizma entiteta Federacija Bosne i Hercegovine protiv izgradnje deponije šljake na tom području za potrebe sedmog bloka Termoelektrane Tuzla. Okolinska dozvola za ovaj projekat još nije izdata, javio je reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

U Sarajevo su došli da predaju potpise 2.100 građana Tuzle i Lukavca. Izričito se protive planovima da se otpad koji bi nastao sagorijevanjem uglja iz novog planiranog bloka Termoelektrane u Tuzli odlaže na području mjesne zajednice Šićki Brod. Poučeni su, kažu, iskustvom mještana iz susjedne mjesne zajednice.

"Tu je, na obodima sela, uz kuće i na zemljištu stanovnika sela Divkovići, u proteklih pet decenija iz Termoelektrane odloženo gotovo 30 miliona tona kubika šljake i pepela", kaže Senad Ajišić iz MZ-a Šićki Brod.

Zagađeni tlo, voda, povrće...

Ljudi sa ovog područja su uvjereni da je toksičnost otpada uzrok visoke smrtnosti od karcinoma njihovih susjeda.

"Analize uzoraka tla, vode i povrća sa tog područja, koje je uradio docent sa Tehnološkog fakulteta iz Tuzle, govore o visokom prisustvu više vrsta teških metala", kaže Goran Stojak , predsjednik MZ-a Bukinje.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine namjerava se kod Kineske razvojne banke zadužiti za blizu 670 miliona eura. Projekat izgradnje bloka sedam predstavljaju historijskim i šansom za razvoj ekonomije tog dijela Bosne i Hercegovine, ali kako smatraju stanovnici oko Termoelektrane, njihov okoliš je već toliko zagađen da to neće dopustiti.

Više u videosnimku...

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.