Žirant za kredit a da to i ne znate

Biti nekome jamac za kredit, a da to ni ne znate – u Bosni i Hercegovini to nije rijedak slučaj.

Mnogo je načina na koje bankarski službenici ili poslodavci bez znanja klijenta ili radnika na njegovo ime podignu basnoslovne iznose.

Prevarenim građanima ostaje dokazivati istinu u izuzetno sporim i dugotrajnim sudskim postupcima.

Slučaj afere s mikrokreditnom organizacijom LOK u Mostaru, tako već šest godina nije dobio pravni epilog.

Kada je uknjižen kao jamac, Marin Lukić čak nije bio ni zaposlen. Točnije, 2003. godine Lukić je, kako kaže, radio “na crno” i samim tim bio kreditno nesposoban.

U međuvremenu, tu firmu je napustio, ali ne i ona njega jer ga je 2014. godine banka obavijestila da je bivši poslodavac, uz njegovo jamstvo, kupio automobil od 50.000 eura koji ne otplaćuje.

“Nastao je šok. Kontaktirao sam banke da pitam o čemu se radi i saznao sam da je taj bivši gazda uzeo Mercedesa na leasing, gdje je iskoristio moj potpis i još jedne djelatnice za potpis mjenice na 100.000 maraka”, navodi Lukić.

Kada se tako nešto dogodi, pravda se traži na sudu, obično preko odvjetnika. Bez obzira na to što je pravni zastupnik uvjeren da će dokazati kako je potpis na mjenici falsificiran, za Marina Lukića slijedi još jedan šok.

“Vama treba dugotrajne sudske borbe pet do sedam godina. Ali nije samo što imate tu borbu. Imate tu i finansijske izdatke, imate emotivne izdatke, imate porodične probleme i konačno vi se tretirate kao nesigurna osoba u pravnom i finansijskom prometu”, upozorava odvjetnik Faruk Ćupina.

I optužena želi kraj procesa

Ipak, najpoznatiji slučaj prijevare jamaca u Mostaru je onaj s mikrokreditnom organizacijom LOK. Sestre Selma Husić i Tajma Gosto optužene su za prijevaru gotovo 40 klijenata.

Interesantno je da je nekoliko oštećenih odbilo govoriti, ali jedna od dvije optužene je pristala. Kazneni proces protiv njih dvije traje šest godina. Već šest godina u svojim sredinama su osuđene i prije presude.

“Nikad nas niko nije zovnuo od novinara da čuje nas da damo demant jeste ili nije tako Ja bih stvarno htjela da se to završi da imam konačno svoj mir i da imam napokon svoj život”, kaže Selma Husić.

Šestogodišnje suđenje, ma tko da je u pravu ili u krivu, nanosi štetu svima.

“Da su tražili novac, ja bih im dala novac. Ne znam, prodali bi kuću prosila bih, ali samo da vratim svoj život”, dodaje Husić.

Dugotrajni procesi

Međutim, i eventualno poravnanje štete je nemoguće, jer ovisi od šestogodišnjeg kaznenog postupka. Parnični postupak je pokrenut, ali dok se ne okonča kazneni, slučaj će mirovati.

“Ovakve i slične situacije svojevrsne pravne nesigurnosti stvorene vođenjem višegodišnjih krivičnih procesa, a zbog čijeg neokončanja građani ne mogu ostvariti svoja prava u parničnim postupcima u pravosudnim institucijama Mostara, odnosno Hercegovačko-neretvanskog kantona ne žele komentarisati”, javio je Al Jazeerin reporter Sinan Šarić.

U međuvremenu, oni koji tvrde da su oštećeni plaćaju kreditne rate.

I oni koji su na optuženičkim klupama pozivaju se na svoja prava jer, bez obzira na ishod, optužnica je za njih sama po sebi kazna. I da budu proglašeni krivima, tvrde, ne zaslužuju ovoliko dug proces.

Izvor: Al Jazeera