Oglasi

Zimska oluja odnijela dva života u SAD-u

U Oklahomi je usljed snježne oluje došlo do lančanog sudara 21 vozila, a meteorolozi najavljuju opasnost od formiranja tornada i oluja na jugu zemlje.
Očekuje se da bi oluja mogla donijeti 15 do 20 centimetara snijega kada se bude penjala prema sjeveroistokuReuters

Najmanje dvije osobe su poginule u sudaru nastalom uslijed velike zimske oluje koja je pogodila jug Sjedinjenih Američkih Država, a u nekoliko saveznih država tornado je pričinio znatnu materijalnu štetu i doveo do prekida napajanja električnom energijom.

Vlasti su saopćile da se tokom noći sa utorka na srijedu zbog ledene kiše u gradu Oklahoma dogodilo čak 10 sudara, dok je zbog lančanog sudara 21 vozila, u kojem je povrijeđeno 12 ljudi, autoput jučer bio zatvoren pet sati.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) saopćila je da je tornado u utorak pogodio grad Mobile, u državi Alabami, gdje je jak vjetar lomio drveće, a prijavljene su i havarije na elektromreži.

Osim materijalne štete, u tom gradu od oko 200.000 stanovnika, niko nije povrijeđen, prenosi agencija Reuters.

Iz NWS-a navode da je tornado zahvatio i Luisianu, Texas i Mississippi, gdje je bilo povrijeđenih i uništenih stambenih objekata.

Opasnost od tornada

Tornado je u gradiću McNill, u Mississippiju, uništio 12 kuća, a osam ljudi je lakše povrijeđeno. Šteta se na nekim kućama neće moći popraviti, jer su ostale bez krovova i gornjih spratova.

U drugom dijelu ove savezne američke države, jedna osoba je povrijeđena, a više kuća i zgrada je pretrpjelo štetu.

U Texasu je tornado uništavao kuće, a jedna banka je ostala bez dijela krova u mjestu Crocket.

Nacionalna meteorološka služba je saopćila da će jaka zimska oluja donijeti i veće snježne padavine, upozorivši da je tornado posebno opasan u ovom dijelu godine jer se brzo kreće i praćen je jakim padavinama.

Izvor: Agencije