Žilnik i Pavlović obilježiće Festival autorskog filma

Želimiru Žilniku biće uručena nagrada za životno djelo i posvećen jedan od pratećih programa nazvan 'Žilnikova internacionala' (EPA)

Nikako nije slučajno što se jedan od najpoznatijih beogradskih novinara Bogdan Tirnanić našao na plakatu 24. beogradskog Festivala autorskog filma (FAF) koji u petak počinje u Beogradu. Obnaženi Tirke sa revolverom u ruci je zapravo fotografija iz filma Rani radovi Želimira Žilnika.

Više nego namjerno, upravo na FAF-u velikom sineasti iz Novog Sada, mada je cijela Evropa oduvijek njegova kuća, Želimiru Žilniku biće uručena nagrada za životno djelo i posvećen jedan od pratećih programa nazvan “Žilnikova internacionala” u okviru kojeg će biti prikazani njegovi raniji filmovi, ali i premijera najnovijeg ostvarenja Najlepša zemlja na svetu.

Nije slučajno ni da se festival, 50 godina poslije velike studentske pobune, vraća tom motivu i što jedan od pratećih programa rezerviše upravo za Živojina Pavlovića, jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih reditelja tzv. crnog talasa, povodom 20. godišnjice umjetnikove smrti.

Premijera Glavonićevog Tereta

Sasvim je namjerno što je beogradska premijera Tereta Ognjena Glavonića, koji je već pobijedio na Zagreb Film Festu, dok je Leon Lučev koji igra glavnu mušku ulogu u tom filmu, na Sarajevo Film Festivalu dobio “Srce Sarajeva”- ostavljena baš za ovaj festival.

Debitantski Glavonićev film, kako je to nedavno obrazložio žiri ZFF (Juho Kuosmanen, Maja Miloš i Deborah Kara Unger) “spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem”. Strahote rata, kako je istaknuto, mijenjaju značenje naizgled banalne svakodnevice.

Ovaj film, pravljen u koprodukciju Srbije, Francuske, Hrvatske, Irana i Katara, prati priču Vlade, vozača kamiona koji tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prevozi tovar sa Kosova u Beograd. Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret…

Od Hirokazua do Ferhadija

U trci za za grand prix festivala “Aleksandar Saša Petrović” je deset filmova: Glavonićev Teret, Ajka Sergeya Dvortsevoya, Zaposlena Nikosa Labota, Granice, kiše Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, Sofija Meryem Benm'Barek Aloisi, Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari Radu Jude, Ti imaš noć Ivana Salatića, Dugo putovanje u noć Bija Gana, Jedan dan Zsofie Szilagyi, Mrtvi i ostali u režiji Joao Salaviza i Renea Nadera Messora.

Festival obiluje zanimljivim ostvarenjima kao što su novi film Jean-Luc Godarda Slikovnica, zatim novi film Laszla Nemeša Zalazak sunca, ali i Gaspara Noe sa njegovim filmom Klimaks.

Tu su i brojni prateći programi, a najavljena je i retrospektiva velikog francuskog režisera Jacquesa Rivettea koju će otvoriti njegov film Kaluđerica. Prije projekcije biće predstavljena i knjiga Fakulteta za medije i komunikacije Jacques Rivette: Tekstovi i razgovori.

Jedan od najzaslužnijih što se posljednjih godina FAF profilisao u pravu svetkovinu filma na kojoj se može osjetiti dio atmosfere nekadašnjeg FEST-a, svakako je reditelj Srdan Golubović, član Savjeta festivala.

Preporučujući filmove koje bi trebalo obavezno pogledati, izdvaja ostvarenje Srećan kao Lazaro Alice Rohrwacher, mlade italijanske rediteljke koja je, kako kaže Golubović, s jedne strane bliska italijanskom neorealizmu a možda čak duhu ranih filmova Emira Kusturice. Pored favorizovanja Kradljivaca, koji je po Goluboviću, jedan od najboljih filmova, on insistira da publika pažnju usmjeri upravo na Glavonićev Teret i Ti imaš noć crnogorskog reditelja Ivana Salatića, čiji je film prikazan ove godine u Veneciji.

“Za mene je bilo jako važno da Teret bude na festivalu. To je film koji se bavi razotkrivanjem bliske prošlosti o kojoj se i dalje priča, a sa druge strane na izuzetan estetski i poetski način ima pošten i tačan odnos prema našoj stvarnosti”, rekao je Golubović.

“To što su film kritikovali i oni koji ga nisu pogledali jeste valjda nešto što ne može da se izbegne kada je reč o temama koje su aktuelne i važne za društvo. Uostalom, obaveza umetnosti jeste da provocira, a taj film na izuzetno pametan i dobar način provocira javnost”, smatra.

Žilnikova Internacionala

U susret 24. FAF-u Golubović će biranim riječima govoriti i o laureatu Želimiru Žilniku.

“Žilnik je jedan od najvećih autora jugoslovenskog filma koji je posebnim svetom, koji je bliži dokumentarizmu života, poetici slobode i poetici u kojoj nema pravila, specifičan reditelj ne samo u našim okvirima, nego i u okvirima evropskog filma. U kontekstu crnog talasa, Žilnik je možda jedan od najrazbarušenijih reditelja koji je najviše tragao za novim autorskim formama. Podsećanje na Žilnika i taj film koji je pobedio u Berlinu su svojevrsna obaveza FAF-a: da podseća na vrednosti jugoslovenskog i srpskog filma na koje treba da se oslanjamo i koje su temelj kulture u kojoj živimo”, kaže Golubović.

Selektor programa “Žilnikova Intenacionala”, Greg de Cuir Žilnika je nazvao “neopjevanim herojem evropskog filma” koji je u najavi objasnio da retrospektivi Žilnikovih filmova odgovara baš taj naziv jer je Žilnik “ujedinjujuća simbolička snaga za sineaste svih nacija i zemalja”.

De Cuir je rekao da je novosadski sineasta “pionir intervencionističkog filma, pionir u brisanju granica između fikcije i nefikcije i uvek na strani marginalizovanih i ljudi u nevolji”.

Trenutno se povodom pola vijeka Žilnikovog bavljenja filmom snima i film Planeta Žilnik reditelja Janka Baljka.

Glavne teme bunt i pobuna

Organizatori su najavili da će posjetioci moći da vide najbolje autorske filmove ovogodišnje produkcije kroz drugačiji pogled na život i planetu koju neprekidno pustoše vojske, mediji, korporacije, povelje i zakoni. “Drugačiji pogled” je i osnovni moto festival koji će, kako je najavljeno, kao glavnu temu imati bunt i pobunu.

“Bunt je jedini pravi odnos prema umetnosti koja ima obavezu da talasa vodu, da remeti malograđanski mir i da postavlja pitanja društvu koja ponekad mogu i da bole. Zadatak umetnosti jeste da gurne jezik u kvaran zub i da u stvari time provocira društvo”, obrazložio je Golubović.

Festival će 30. novembra zatvoriti film Svi znaju Asghara Ferhadija.

Glavna lokacija FAF-aove godine biće Kombank Arena, poznatija kao Dom sindikata, a filmovi će se prikazivati i u dvorani Kulturnog centra, Domu omladine, bioskopima “Fontana”, “Vlada Divljan” i “Art”, Domu kulture Studentski grad i Kolarčevoj zadužbini.

Izvor: Al Jazeera