Oglasi

Zilkić: Cerić se miješa u pitanja IZ Srbije

Reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa Cerić izdao fetvu protiv reisa IZ Srbije Adema Zilkića jer njegov govor 'pravi podjelu među vjernicima'.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Mustafa ef. Cerić izdao je u utorak fetvu, odnosno islamsko-pravno mišljenje, protiv reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića.

U fetvi se navodi da nije dopušteno vjerniku muslimanu ni slušati, ni slijediti Adema Zilkića, zato što njegov govor pravi podjele među vjernicima i zato što je njegov put krivi put.

Vjerniku nije dozvoljeno ni da klanja džumu-namaz, centralnu muslimansku molitvu petkom, koju predvodi Adem Zilkić, jer on nema potrebnu dozvolu za to, kazao je Cerić.

U fetvi se kaže i to da se Zilkić lažno predstavlja i tako nanosi veliku sramotu ne samo muslimanima u Srbiji i Sandžaku, već i na cijelom Balkanu.

Zilkić je za Al Jazeeru kazao kako Cerić u zadnjih pet godina „šalje najotrovnije strijele u pravcu Srbije i Sandžaka“.

'Korjeniti zaokret'

„Nije čudo da odlazeći reis u zadnjim satima svog mandata šalje ovakve nebuloze. On zaboravlja da ja nisam reis samo Bošnjaka, nego svih muslimana u Srbiji“, rekao je Zilkić, te dodao da se Cerić tako miješa u pitanja islamske zajednice druge države.

„Cerić zaboravlja da je Srbija zasebna država. Kako god se on zalaže da BiH bude samostalna i njena islamska zajednica, tako on treba dozvoliti da i drugi samostalno djeluju“, rekao je Zilkić.

Dodao je kako smatra da  Cerić „skrnavi riječi Kur'ana, miješajući se u božanske atribute, te tako daje sebi pravo da kaže ko je na pravom putu, a ko nije“.

Zilkić je kazao kako očekuje od novoizabranog reisa IZ-a u BiH Huseina Kavazovića „korjeniti zaokret“ u pravcu Islamske zajednice Srbije, ali i zaokret koji će omogučiti bolje razumijevanje između dvije države, između vjernika i islamskih zajednica.

Iz IZ-a BiH u utorak niko nije htio komentirati fetvu reisa Cerića.

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.