Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora

Odjel II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH izrekao je kaznu zatvora od po 40 godina okrivljenom Zijadu Turkoviću i Milenku Lakiću, dok je Muamer Zahitović osuđen na tri, Saša Stjepanović na 12, a Fadil Aljović na pet godina zatvora.

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbe.

Zločinačka organizacija Zijada Turkovića je dobila ukupno 100 godina zatvora, što je najviša je presuda u povijesti BiH.

Optužnica ih je teretila za učešće u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona konvertibilnih maraka (otprilike 1,25 miliona eura) ABS banke u Kargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.

Najavljene žalbe

„Tužiteljstvo je zadovoljno izrečenom osuđujućom presudom i činjenicom da je izrečena najveća kazna u predmetu organiziranog kriminala. Doista, radi se o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u postdejtonskoj BiH“, rekao je nakon izricanja presude glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić uz napomenu kako će se žaliti na oslobađajuću presudu za Zubana i Mašovića.

Obrana, posebice Zijada Turkovića, izrazito je nezadovoljna ishodom slučaja. Žalit će se na odluku utemeljenu na iskazima svjedoka.

“Očito je uradio ono što ne smije da uradi nijedan sud, nijedan sudija, pa jedan iskaz podijeli, pa mu u dijelu vjeruje a u dijelu mu ne vjeruje. Evo recimo, ne vjeruje mu za Zubana”, rekao je Turkovićev odvjetnik Fahrija Karkin.

Nijaz Zuban, nekadašnji direktor Cargo centra sarajevskog aerodroma oslobođen je krivnje jer mu uloga pomagača krađe 1,3 milijuna eura iz tog centra, unatoč iskazima svjedoka, nije dokazana.

Reporter Al Jazeere Ivan Pavković javlja kako je izricanje presude trajalo više od tri sata, uz ogromne mjere osiguranja. U procesu je saslušano 195 svjedoka i izneseno 708 materijalnih dokaza. Turković se nije pojavio na izricanju presude.

Oduzimanje imovine

“Osuđenima će biti oduzeta i imovina za koju je Sud utvrdio da je stečena nelegalno, a riječ je o apartmanima, stanovima, kućama. Dijelu osuđenih bit će oduzeti automobili, a jednom od Turkovićevih suradnika i dionice za koje je utvrđeno da su pribavljene na nelegalan način”, javlja Pavković.

Razotkrivanju skupine pomoglo je svjedočenje dvojice pokajnika, Isljama Kalendera i Emira Zekovića, kojima je Tužiteljstvo udijelilo imunitet. Potom su još sedmorica sudionika priznala krivnju i dobila blaže kazne.

Turkovićeva skupina, utvrdio je Sud, nije prezala ni od ubojstava, uglavnom suradnika. Među pet ubijenih je i jedna žena u visokom stupnju trudnoće. Ubijen je i jedan član skupine, jer je previše znao.

Tri su ubojstva pokušana, među kojima je i ono trenutačnog bjegunca bh. pravosuđa na Kosovu, Nasera Kelmendija i njegova sina Elvisa. Opisi ubojstava, uklanjanja dokaza, zakopavanja žrtava, posebice su potresla članove njihovih obitelji.

“Drago mi je što je došlo do pravde za ubijene ljude. Pet ubistava se dogodilo, plus to nerođeno dijete. Najgore što su htjeli da ja svojeg voljenog oca nikad ne nađem”, rekao je Sendi Tolić, sin ubijenog Marija Tolića.

Optužnice potvrđene 2011.

Sud BiH potvrdio je u junu 2011. optužnicu u predmetu Zijad Turković i drugi, po kojoj se Turković tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, zločinačkom organizacijom, razbojništvom, iznudama, pranjem novca, ubistvima, izazivanjem opće opasnosti, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, kao i dogovorom za počinjenje krivičnih djela i pripremanjem krivičnog djela teško ubistvo.

Optuženog Milenka Lakića tereti se za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo, teško ubistvo.

Optuženog Sašu Stjepanovića optužnica tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Nijaz Zuban bio je optužen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i razbojništvo, dok je Hilmija Mašović bio optužen za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda.

Optuženog Muamera Zahitovića tereti se za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, iznuda, pranje novca.

Fadil Aljović bio je optužen za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija, ubistvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije