Žestoki sukobi potresaju Libiju

Posljednji val kontinuiranih sukoba pokrenuo je Khalifa Haftar prošlogodišnjim napadima na Tripoli (AP)

Bombardiranje libijske prijestonice Tripolija u petak je pojačano, zbog čega je prinudno evakuiran dio pacijenata iz bolnice nedaleko od jedinog preostalog otvorenog aerodroma.

Novinaru Reutersa građani Tripolija rekli su da je posljednje bombardiranje jedno od najtežih od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre postignutog u januaru.

Gradom odjekuju eksplozije, a oblaci crnog dima kuljaju s lokacija u neposrednoj blizini aerodroma Mitiga, koji je pod kontrolom Vlade, prenosi Tanjug.

Oružani sukobi između Libijske nacionalne armije (LNA), koja je na istoku države, a koju predvodi penzionisani general Khalifa Haftar, i međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju rasplamsavaju se dok Ujedinjeni narodi nastoje održati mirovne pregovore u Ženevi.

Ranjeni žena i dijete

Zbog granatiranja aerodroma Mitiga nekoliko dana satima se obustavlja zračni saobraćaj, a na jednom hangaru u petak su se mogla vidjeti nova oštećenja, dodaju agencije.

Gradsko vijeće kvarta Abu Salim u Tripoliju postavilo je na Facebook fotografije kuća oštećenih u granatiranjima, uz komentar da su jedna žena i dijete odvedeni u bolnicu.

Libijsku nacionalnu armiju podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok su Turska i združene borbene jedinice iz Sirije na strrani Vlade nacionalnog jedinstva.

Posljednji val kontinuiranih sukoba, koji s prekidima traju od rušenja režima Moammara Gaddafija 2011, pokrenuo je Haftar prošlogodišnjim napadima na Tripoli.

Izvor: Agencije