Žestoki sukobi na Filipinima

U sukobu je najmanje trinaest vojnika i pet pobunjenika (EPA)

U sukobima između filipinske vojske i pobunjenika u nemirnoj južnoj regiji na otoku Basilan ubijeno je najmanje 18 osoba, a njih 10 se smatra nestalim.

Glasnogovornik vojske, potpukovnik Randolph Cabangbang, izjavio je da su sukobi izbili u zoru u 18. oktobra blizu grada Barka kada je vojska provodila istragu o ustancima pobunjenika.

Dodao je da su vojnike napale jedinice Islamskog oslobodilačkog fronta Moro (MILF) predvođene Danom Laksawom Ansawijem, pobunjeničkim vođom koji je pobjegao iz zatvora u Basilanu 2009. godine.

Asnawi je uhapšen jer je navodno bio umiješan u odrubljivanje glava 14 pripadnika mornarice tokom sukoba u Barki 2007. godine.

U najnovijem sukobu je stradalo najmanje trinaest vojnika i pet pobunjenika. Deset vojnika se još uvijek smatra nestalim, saopćio je glasnogovornik filipinske vojske.

Pobunjenici krive vladu

Von al-Haq, glasnogovornik MILF-a, nije mogao potvrditi da su pobunjenici zarobili vojnike. “Još uvijek očekujemo izvještaj od naših snaga na terenu, kojim bi potvrdili zarobljavanje vojnika”, izjavio je Von al-Haq za agenciju AFP.

Dodao je da će vojnici, ukoliko se vijest potvrdi, biti pušteni. MILF kategorično tvrdi da su snage vlade bili agresori u ovom sukobu, i da su njihovi borci sada na oprezu.

Vojska je poslala dva helikoptera i dva aviona tipa OV-10 da bi ugušili otpor i spasili ranjenike. U ovim napadima ranjen je neutvrđen broj pobunjenika.

“To je bio najkrvaviji sukob između vojske i naoružane muslimanske gerile u posljednjih nekoliko godina”, izvijestio je dopisnik Al Jazeere Marga Ortigas iz Sjevernog Cotabata na Filipinima.

Izvor: Al Jazeera i agencije