Oglasi

Žestoke reakcije na Twitteru: Trump povezao rast kriminala s 'islamskim terorizmom'

Komentar američkog predsjednika o kriminalu u Velikoj Britaniji izazvao je bijes na društvenim mrežama.
Statistika na koju se poziva Trump ne navodi nikakvu vezu s 'radikalnim islamskim terorizmom'EPA

Donald Trump optužen je za poticanje na zločine iz mržnje komentarom na Twitteru u kojem je pogrešno povezao porast stope kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu s "radikalnim islamskim terorizmom".

On je napisao da se stopa kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu povećala 13 posto zbog "širenja islamskog terorizma" uprkos tome što se ova statistika odnosila na sva krivična djela, ne samo na terorizam, javljaju agencije.

"Najnoviji izvještaj: 'Stopa kriminala u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla je 13% na godišnjem nivou usred širenja radikalnog islamskog terorizma'. To nije dobro, mi moramo zaštititi Ameriku!", napisao je američki predsjednik.

Zastupnica u britanskom parlamentu iz reda laburista Yvette Cooper kazala je da njegova izjava potiče na nasilje i pokazuje neznanje, dok je bivši čelnik laburista Ed Miliband rekao da je Trump "moron".

"Stopa zločina iz mržnje porasla je gotovo 30 posto i gluposti poput ove objave Donalda Trumpa na Twitteru imaju namjeru izazvati još više takvih zločina", rekla je Cooper.

Konzervativni zastupnik Nicholas Soames, unuk Winstona Churchilla, nazvao je američkog predsjednika "suludim idiotom" koji bi trebao "srediti kontrolu oružja".

Trump je u ovoj objavi na Twitteru koristio posljednje podatke Ureda za državnu statistiku u kojima je zabilježen porast od 13 posto u svim krivičnim djelima u 12 mjeseci do juna.

Nepotpuni podaci

Ovi podaci odnose se samo na Englesku i Vels, a ne na cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo. Škotska i Sjeverna Irska svoje podatke objavljuju zasebno.

Policija je u prethodnoj godini zabilježila 5,2 miliona krivičnih djela, od kojih najveći dio nije povezan s terorizmom.

Rast je zabilježen u krivičnim djelima protiv javnog reda, uhođenju i maltretiranju, posjedovanju oružja i pljačkama.

Ova statistika, u kojoj se ne navodi nikakva veza s "radikalnim islamskim terorizmom", pokazala je da je 35 od 664 ubistva u Engleskoj i Velsu rezultat oružanih napada u Londonu i Manchesteru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.