Žestoke borbe koče napore istražitelja u Ukrajini

Holandski premijer Mark Rutte pozvao je danas telefonom ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da bi od njega zatražio obustavljanje oružanog sukoba na području pada aviona Malaysia Airlinesa, koji je oboren 17. jula sa 298 putnika i članova posade, od kojih su 193 bili Holanđani, izjavio je glasnogovornik holandske vlade Jean Fransman.

Tim međunarodnih istražitelja jutros je, treći dan zaredom, morao odustati od puta na mjesto pada aviona na istoku Ukrajine, zbog žestokih borbi između ukrajinskih i proruskih snaga koje se odvijaju na tom području.

Poziv holandskog premijera uslijedio je nakon što su ukrajinske vlasti saopćile da su najmanje 22 civila poginula tokom noći u žestokim borbama između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Ukrajinska vojska potiskuje proruske snage sve dublje prema njihovim uporištima, Donjecku i Lugansku, a također pokušava potpuno opkoliti neka područja koje su sada pod kontrolom proruskih snaga, uključujući mjesto pada aviona Malaysia Airlinesa.

Zvaničnici grada Horlivka su saopćili da je sinoć u napadu na taj grad poginulo 17 osoba, uključujući petero djece, dok su vlasti Luganska navele da je petero ljudi poginulo kad je granata pogodila tamošnji starački dom.

“Neprijatelj koristi sva raspoloživa sredstva da bi potpuno opkolio Donjecku narodnu republiku”, izjavio je sinoć u Donjecku komandant proruskih snaga u samoproglašenoj republici Igor Strelkov.

Obećanje Porošenka

Porošenko je Ruttea uvjerio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da istražitelji dobiju pristup mjestu nesreće, rekao je Fransman.

“Rutte je izrazio zabrinutost zbog činjenice što istražitelji ni danas nisu mogli tamo stići. To je veoma važno, zato što mi želimo što prije doći do mjesta nesreće, odnosno do tijela preostalih žrtava, kako bismo ih vratili kući”, naveo je Fransman.

Ukrajinska vojska je danas potvrdila da se na istoku zemlje i dalje odvijaju žestoki sukobi. “Grupice pobunjenika nastavljaju gađati pozicije ukrajinske vojske iz gradova Snižne, Torez i Šahtar”, navodi se u saopćenju.

Associated Press izvještava da su stanovnici Šahtara u panici napuštali grad i da su izvještači te agencije vidjeli da je jedna višespratnica pogođena sa najmanje dvije granate.

AP podsjeća na izvještaj Visokog komesara UN-a za ljudska prava, prema kojem je od početka konflikta na istoku Ukrajine sredinom aprila do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, dok je 3.442 ranjeno, što predstavlja ogroman porast u odnosu na 18. juni kada je UN saopćio da je poginulo 356 ljudi.

Proruske snage navode da je od početka ofanzive zvaničnog Kijeva početkom maja poginulo ili povrijeđeno ukupno 7.400 ukrajinskih vojnika, dok vlasti u Kijevu navode da ta brojka iznosi značajno manjih 1.500.

Izvor: Agencije