Ženska udruženja protiv seksističkih napada na Kamalu Harris

Na internetu su se već pojavile lažne tvrdnje vezane za Kamalu Harris (Reuters)

Sedmicama uoči objave Joe Bidena da će senatorica Kamala Harris biti njegova kandidatkinja za potpredsjednicu na američkim izborima, ženska udruženja su pripremala vlastitu kampanju kojom se žele suprotstaviti seksističkom izvještavaju i dezinformacijama vezanim za kandidatkinju za potpredsjednicu za koju kažu kako je očekuju mjeseci lažnih tvrdnji i “brutalnih” napada zlonamjernih korisnika interneta.

Udruženja su obavijestile medije proteklih dana da će skretati pažnju na pristranost – jedna kampanja se zove “Čuvamo joj leđa” –  te su formirale “ratni štab” za borbu protiv seksističkih i netačnih napada kako se budu događali.

Nisu morale dugo čekati.

Nekoliko minuta nakon objave da će Harris biti kandidatkinja demokrata za potpredsjednicu, lažne informacije su se pojavile na društvenim mrežama, gdje se tvrdilo da je Harris za Bidena rekla da je “rasist” i da on nema pravo da bude predsjednik.

Ženska udruženja kažu da su njihovi napori podstaknuti seksističkim ispadima s kojima je bila suočena kandidatkinja Hillary Clinton od predsjednika Donalda Trupa, nekih njegovih pristalica i medija tokom kampanje 2016. godine.

Načini ponašanja

“Ovaj put razumijemo načine ponašanja i ovaj put imamo organizacijsku infrastrukturu da uzvratimo”, rekla je Shaunna Thomas, izvršna direktorica grupe koja se bori za prava žena, UltraViolet, koja je objavila uputstvo na 32 stranice za medije, zajedno sa grupama poput Color of Change PAC, Planned Parenthood Votes i Women's March.

Iako ove grupe predvode uglavnom demokrati, njihove napore podržavaju i nestranačka udruženja i neki republikanci.

Ratni štab će skretati pažnju na pristranost i dezinformacije protiv žena u obje stranke, rekla je Tina Tchen, čelnica Time's Up Now, udruženja koje se bori protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu.

Udruženja navode da se očekuje da potpredsjednička kandidatkinja bude izložena strogoj pažnji, ali da se žene često nepravedno kritiziraju kao pretjerano emotivne, slabe ili nekvalificirane, ili zbog izgleda ili ponašanja na način koji se ne primjenjuje kada su muškarci u pitanju.

Napadi, koji uključuju lažne tvrdnje i prijetnje nasiljem na internetu, ne škode samo kampanjama, već i odvraćaju žene od kandidatura.

Izvor: Agencije