Zeničani traže čist zrak i provođenje zakona

Piše: Mario Pejović

U nedjelju su, u organizaciji udruženja građana Eko forum Zenica, građani Zenice izašli na protest zbog kontinuiranih problema sa zagađenjem zraka, ali i tla i vode, kao posljedicu aerosolnih polutanata.

Kako kaže Željko Perić, predsjednik skupštine Eko foruma i organizator protesta, cilj okupljanja je da se građani izvijeste o trenutnom stanju zagađenja u gradu te rezultatima rada udruženja, a zatim da se utvrdi da li su stanovnici Zenice za pokretanje tužbe protiv odgovornih za ekološko stanje u gradu.

Perić kaže da su članovi udruženja proteklih godina održali brojne sastanke s predstavnicima lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti, ali i s predstavnicima industrijske proizvodnje, koju najviše krive za zagađenje zraka u Zenici.

“Mi smo spremni na posljednji korak koji nam je preostao, a to je pokretanje tužbe protiv odgovornih, jer niko nije reagirao na naše apele i zahtjeve”, rekao je Perić i dodao da ovo udruženje nije preciziralo ko su tačno “odgovorni”.

“Mi smo nevladina organizacija i nemamo sve potrebne profile kadrova da bi nam se reklo, s obzirom na složenost ustroja naše zemlje, ko je odgovoran i ko je dužan osigurati nama u Zenici čist zrak, vodu i tlo”.

On dodaje da su općina i kasnije grad prebacivali odgovornost na Zeničko-dobojski kanton, kanton je odgovornost prebacio na nadležna tijela u entitetu Federacije Bosne i Hercegovine, koja je odgovornost vraćala na lokalnu upravi, i “tako sve u krug”.

Oboljenja od zagađenja

Senad Huseinagić, direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, kaže da zagađenja zraka izaziva hronične i akutne posljedice, ovisno o periodu izlaganja.
Kratkotrajno izlaganje izaziva iritaciju gornjih dišnih puteva i iritaciju očiju, ali je problem dugotrajno izlaganje, koji dovodi do hroničnih problema.
Huseinagić kaže da se u Zenici godišnje registrira 50 do 60 karcinoma bronhija i pluća, a da je od tog broja 10 do 11 posto slučajeva izazvano aerozagađenjima.
“Koristeći rezultate medicinskih svjetskih studija i zdravstvenih organizacija i poredeći rezultate kolega iz Tuzle, možemo reći da je godišnje pet-šest karcinoma pluća u Zenici posljedica zagađenja u Zenici.”
On navodi i moguće posljedice na djecu, kao što su alergijske posljedice, stalni nadražaji sluznica i dišnih puteva, kao i sinusa.
Huseinagić kaže da je nakon ponovnog pokretanja industrije zabilježen porast broja kancera, ali se ti slučajevi ne mogu sa sigurnošću vezati s industrijom, jer treba duži period da se razvije bolest.

Perić je rekao da će se u slučaju pristanka Zeničana na tužbu predložiti da se pokrenu kolektivne i privatne tužbe te da su u inostranstvu već ostvareni kontakti s pravnim stručnjacima.

Uzroci zagađenja

Samir Lemeš, predsjednik udruženja Eko forum Zenica, kaže da je više razloga za zagađenje u Zenici. Kao manji problem se navodi saobraćajno zagađenje, dok su vodeći razlozi za situaciju sa zrakom u Zenici problem loženja te zagađenja iz industrijskih postrojenja.

“Postoje podaci koji ukazuju da sa povećanjem industrijske proizvodnje raste nivo zagađenja u gradu. Očito je da je industrija glavni krivac za zagađenje u Zenici”, ocijenio je on.

Martin Tais, ekspert za klimatske promjene s više od 30 godina rada u sektoru za nadzor zagađenja i emisije gasova, slaže se da saobraćaj i loženje doprinose zagađenju u Zenici, ali dodaje da je u tom gradu zagađenje prisutno i tokom ljetnih mjeseci, kada loženja nema.

Aktivisti i građani Zenice kao glavnog krivca za industrijsko zagađenje vide ArcelorMittal, međunarodnu korporaciju u čijem vlasništvu se nalaze zenička koksara, čeličana, valjaonica i druga postrojenja.

Lemeš smatra da ArcelorMittal vrlo malo ulaže u postrojenja za prečišćavanje zraka. Kako kaže, ta kompanija je ugovorom o privatizaciji bila obavezna uložiti stotine milione dolara u opremu za zaštitu okoliša, ali da “do sada nisu investirali ni 40 do 50 miliona” dolara. Lemeš dodaje da ArcelorMittal uglavnom investira u proizvodnju, ali nedovoljno u zaštitu okoliša.

Dijana Božić-Srdanović, glasnogovornica ArcelorMittal Zenica, navodi da se svi zvanični stručnjaci slažu da postoji više izvora zagađenja zraka u Zenici, uključujući ispušne plinove automobila i kućnih ložišta iz domaćinstava, kao i željezaru.

Investicije ArcelorMittala

“Poput ostalih fabrika s integralnom proizvodnjom, proizvodni proces u kompaniji ArcelorMittal Zenica također generira određene emisije. Kompanija puno investira u poboljšanje svog utjecaja na okoliš”, dodala je Božić-Srdanović.

Prema njenim riječima, kompanija je u ekološke projekte investirala više od 48 miliona eura, a planirane su nove investicije na tom polju.

Stručnjak za nadzor zagađenja kaže da je nužno da ArcelorMittal počne primjenjivati iste standarde za zaštitu okoliša, koje poštuju u svojim postrojenjima širom svijeta. “Bosna i Hercegovina ima dobre zakone za zaštitu okoline i čistoće zraka, ali je problem što se oni ne poštuju”, kazao je Tais.

Istog stava su aktivisti.

“Problem je što smo spali na ovu ‘prljavu industriju’, od koje nam zavisi privreda. Vlast je napravila okruženje koje je nepovoljno za investitore koji bi poštovali ekološke standarde Zapada, tako da ti investitori bježe od nas. Mi smo u stanju imati samo prljave investicije”, kazao je Lemeš.

Predsjednik Eko foruma dodaje da kad se bude stvorila klima za dolazak i drugih investitora, tada će se početi poštovati pravila i međunarodni propisi. “Ovako smo taoci nesposobne politike”, ocijenio je Lemeš i dodao da postoje tehnologije i tehnike koje ArcelorMittal može realizirati kako bi se smanjila zagađenja.

Glasnogovornica ArcelorMittal Zenica tvrdi kako ta kompanija poštuje važeće zakone o zaštiti okoliša Bosne i Hercegovine i dodaje da je cilj usklađivanja poslovanje s relevantnim standardima Evropske unije.

Jedinstvena situacija

Božić-Srdanović napominje da je željezara u Zenici jedinstvena, jer je bila zatvorena 17 godina nakon konflikata 1990-ih godina. Kompanija radi na uvođenju najnovije tehnologije u oblasti zaštite okoliša, ali se napominje da je to tehnički izuzetno zahtjevno ,jer tehnologiju moraju prilagođavati starim postrojenjima.


Rast karcinoma bronha i pluća (na 100.000 stanovnika)
[Kantonalni zavod za javno zdravstvo]

“Potpuno je neprikladno uporediti zeničku s ostalim željezarama gdje normalan razvoj nije bio prekidan”, kazala je Božić-Srdanović. Dodala je da će kompanija nastaviti s investicijama u “najbolja tehnološka rešenja koja su dostupna na tržištu kako bismo izgradili dugoročnu i održivu budućnost proizvodnje čelika u Zenici”.

Tais napominje da bi za rješavanje problema zagađenja bilo potrebno imati i tačne podatke o zaštiti zraka. Trenutna situacija u Zenici je takva da se prilično razlikuju mjerenja instrumenata koje je za grad Zenicu instalirala kompanija Dvokut i mjerenja koja je izvršio Metalurški institut “Kemal Kapetanović”.

“U Bosni i Hercegovini nema niko ko je akreditiran za mjerenje kvaliteta zraka, i to je veliki problem. Sada imate situaciju da su u Zenici postavljeni mjerne stanice koje nisu dobro baždarene i kalibrirane, koje često ne rade, jer ih nema ko baždariti”. On dodaje da nije dovoljno automatizirati opremu, nužno je imati i adekvatno održavanje.

Također, Tais navodi da prijeko potrebno da podaci o zagađenju budu dostupni, kao svugdje u svijetu. “Nema registra zagađivača, nema podataka koliko koja fabrika u Bosni i Hercegovini zagađuje, što je apsurd prema današnjim standardima. Mittal, ali i druge fabrike, moraju javno objaviti količine emisija iz svojih postrojenja”.

Kakva stanje zagađenja u Zenici zna biti navodi Dino Tihić, predsjednik Unije studenata Univerziteta u Zenici, koji kaže da su se građani prisiljeni što manje kretatiu, jer se otežano diše i javljaju se glavobolje, a neki građani nose neki komad materijala preko lica (šal, marama, maramice).

“Ja nekada nosim zaštitnu masku, koju sam kupio prije nekoliko mjeseci”, dodao je Tihić.

On je kazao da će, zajedno s kolegama, izaći na najavljene proteste i da podržava tužbu u slučaju da ona bude usmjerena protiv onih koji svjesno ne žele rješavati problem zagađenja, odnosno onih koji imaju ličnu korist od trenutnog stanja.

Zdravstveni radnici iz Zenice, ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini, stalno apeliraju na vlasti i zagađivače da smanje emisiju štetnih gasova i čestica, kaže direktor Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo Senad Huseinagić.

Izvor: Al Jazeera