‘Žene u bijelom’ otkazale proteste zbog smrti Castra

Ne namjeravamo proslavljati smrt bilo kojega ljudskog bića, rekla je čelnica grupe 'Žene u bijelom' Berta Soler (AP)

Najpoznatija kubanska disidentska skupina “Žene u bijelom” otkazala je, prvi put u posljednjih 13 godina, svoj tjedni prosvjed zbog smrti Fidela Castra, revolucionarnog vođe čiji je odlazak rastužio stanovnike Kube.

Castro, državnik koji je izgradio komunističku državu na pragu Sjedinjenih Država i prkosio američkim naporima da ga svrgnu, umro je u petak u 91 godini.

Kubanska vlada proglasila je devet dana žalosti te zabranila prodaju alkohola, pa čak i utakmice baseballa.

Stoga je disidentska skupina “Žene u bijelom” odlučila izbjegavati stvaranje napetosti u danima žalovanja.

“Nećemo sudjelovati u prosvjednoj povorci kako vlada to ne bi shvatila kao provokaciju i kako bi mogla odati svoju počast. Poštujemo žalovanje i ne kanimo proslavljati smrt bilo kojega ljudskog bića”, rekla je čelnica skupine Berta Soler.

‘Neka mu Bog oprosti – ja neću’

Nakon objave smrti bivšeg kubanskog lidera skupina je na Twitteru napisala: “Fidel Castro je umro. Neka mu Bog oprosti. Ja neću”.

Skupina je prvotno osnovana kao potpora supruzima koji su kao politička oporba završili u zatvoru. Proteklih 13 godina u Havani su svake nedjelje poslije mise organizirali prosvjedne povorke.

To su rijetki izrazi neslaganja koje su komunističke vlasti tolerirale, premda ih posljednjih nekoliko mjeseci policija suzbija zadržavajući prosvjednike u njihovim domovima i sprečavajući održavanje prosvjeda. 

Razlika je ovog tjedna u tome što su disidenti sami odlučili odustati od prosvjeda, potvrdili su oporbeni čelnici.

Nakon Castrove smrti na havanskim ulicama je mirno, a građani su izrazili nacionalni ponos time što su izvjesili više državnih zastava nego inače.

Komunalne službe su uredile ograde i trase kojima će u ponedjeljak Kubanci dolaziti u Palaču revolucije kako bi se poklonili posmrtnim ostacima preminulog vođe.

Trump će revidirati politiku prema Kubi

U međuvremenu je Reince Priebus, budući šef kabineta novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, najavio kako će nova administracija revidirati politiku otvaranja prema Kubi ukoliko kubanska vlada ne promijeni kurs.

“Trenutni aranžman između SAD-a i Kube, koji je uspostavio odlazeći američki predsjednik Barack Obama, donosi dobrobiti jedino Kubi”, ocijenio je Priebus.

Precizirao je kako Trump želi vidjeti da Kuba ide u “dobrom pravcu”, ponajprije po pitanju vjerskih sloboda, kako bi nastavio diplomatske odnose s tom zemljom.

Trump može poništiti Obaminu politiku otvaranja prema Kubi bez pomoći Kongresa, jer je ona uvedena izvršnom zapovijedi, a ne zakonom, podsjeća agencija AP.

Novi američki predsjednik je i tokom kampanje obećavao da će poništiti učinjeno ukoliko Raul Castro ne ispuni njegove zahtjeve.

Međutim, to nije ponovio u priopćenju povodom Castrove smrti.

Izvor: Agencije