Žene tuguju za mrtvorođenim bebama, dok se COVID-19 širi Indijom

Kako se COVID-19 širio, a bolnice postajale preopterećene, sve je više slučajeva u kojima oboljevaju trudnice (Reuters)

Mantasha Bano bila je u 28 sedmici trudnoće kada su njeni jauci uzrokovani iznenadnom, nesnosnom boli, natjerali njene komšije da pozovu hitnu pomoć u indijskoj državi Uttar Pradesh. Hitna pomoć nikada nije stigla, a Bano je rodila mrtvorođenče.

Medicinski radnici u sjevernoj državi izvijestili su o značajnom porastu mrtvorođenih beba usljed opterećenosti ruralnih zdravstvenih službi tokom pandemije, uključujući njegu za porodilje, u jednoj od zemalja koje su najteže pogođene COVID-om 19, piše Reuters.

Dvadesetdvogodišnja Bano vjeruje da bi njena beba preživjela da je hitna pomoć stigla na vrijeme. “Nosila sam djevojčicu. Bila je prelijepa. Tužna sam, veoma tužna… Imala sam toliko snova, a sada je sve srušeno”, rekla je.

Zaraza korona virusa u Indiji se širi brže nego bilo gdje drugo na svijetu, a druga najmnogoljudnija država na svijetu u srijedu je zabilježila više od pet miliona slučajeva.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) strahuje da bi se situacija mogla pogoršati.

Dok virus osoblje i resurse “gura do krajnjih granica”, državne zdravstvene ustanove rezervišu krevete, testove poput ultrazvučnih pretraga i liječenje kritičnih slučajeva, poput COVID-a 19 ili ozbiljnih nesreća, rekli su lokalni zdravstveni dužnosnici.

Radnici vladinih akreditiranih aktivista socijalnog zdravlja (ASHA), koji su obično prva kontaktna tačka u Indiji, također su raspoređeni u borbi protiv pandemije.

Ova situacija je mnoge žene koje se oslanjaju na dnevnice svojih supružnika, poput Bano, prislila da plaćaju privatnu zdravstvenu zaštitu.

Renu Singh, kordinator ASHA-e koji je nadzirao 26 sela u Uttar Pradeshu, uključujući selo Atesua gdje Bano živi, gotovo 15 godina, rekao je da je prvi put porodiljska zaštita tako poremećena. Kaže da je između marta i augusta, kada je Indija bila pod višemjesečnom nacionalnom blokadom, na njenom području rođeno 22 mrtvorođenčadi – otprilike četiri puta više nego prošle godine.

“Nikada ranije nismo vidjeli tako vleiki broj mrtvorođenčadi u selima”, rekla je, dodajući da su zdravstvene ustanove koje su nekad pružale usluge trudnicama pretvorene u COVID-19 centre.

Dodala je kako su lokalne ambulante – poznate kao Angawadi centri – koje pružaju zdravstvene preglede, lijekove, obroke i savjete o zdravstvenoj zaštiti djece i majki također mjesecima zatvorene.

“Svi ti faktori odgovorni su za veći broj mrtvorođenčadi”, rekla je.

‘Situacija će se pogoršati’

Jay Pratap Singht, ministar zdravstva Uttar Pradesha, rekao je da državne ustanove ponovo “u potpunosti rade”, nakon što je stroga početka na početku zatvaranja utjecala na rad svih medicinskih službi.

On je Fondaciji Thomson Reuters rekao kako njegov odjel raznim mjerama pokušava popuniti praznine u zdravstvu, uključujući zapošljavanje više radiologa za prenatalni ultrazvuk.

“Problem mrtvorođenčadi postoji u nekim predjelima, ali ne i u cijelom Uttar Pradeshu… Stvari su bolje sada”, rekao je, dodajući kako nema ažurirane podatke o rođenju na nivou države.

Međutim, neki lokalni medicinari se ne slažu s tim.

Liječnik Anil Kumar Dixit, upravnik državnog zdravstvenog centra u gradu Itaunja, koji se nalazi u blizini glavnog grada države Lucknow, rekao je da njegova ustanova nema kvalifikovano osoblje za upravljenje ultrazvučnim skenerom.

“Mnogo je faktora koji rezultiraju mrtvorođenim bebama, a većinu njih je moguće jednostavno spriječiti redovnim pregledim, pridržavanjem savjeta ljekara i redovnim uzimanjem suplemenata”, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje najmanje osam prenatalnih pregleda, jedan ultrazvuk prije 24. sedmice trudnoće i dnevni unos suplemenata željeza i folne kiseline kako bi se spriječila anemija, defekti neuralne cijevi fetusa (NTD) te prijevremeni porod.

Sarita Gautam, 22, nije redovno uzimala suplemente tokom trudnoće, uključujući redovne dodatke željeza ishrani. Rekla je da je imala samo dvosedmične zalihe te da se borila da osigura još, ali je njena ambulanta bila zatvorena za “normalne pacijente” zbog čega je u junu, kada je bila u petom mjesecu trudnoće, morala  otići na privatni pregled.

“Liječnici (u državnoj klinici) rekli su mi da dođem na ultrazvuk u devetom mjesecu trudnoće, ali ja sam ranije izgubila bebu”, rekla je.

Kusum Singh, radnik ASHA-e koji je pomogao Gautami, rekao je da lokalna državna ustanova prima samo žene koje su u posljednjoj sedmici trudnoće i rezerviše im ultrazvuk, dok drugima ne preostaje ništa drugo osim da potraže privatnu zdravstvenu zaštitu.

“Mnogo porodice su toliko siromašne da ne mogu sebi priuštiti testiranje”, rekao je Singh. “Ako se ovo nastavi, situacija će postati gora”.

“Ove godine, naročito nakon lockdowna, bilo je mnogo mrtvorođenih”, dodala je.

Više ulaganja

Indijsko federalno ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na ponovljene zahtjeve agencije Reuters za komentar i podatke o mrtvorođenim bebama u cijeloj zemlji.

Kao dio smjernica o zatvaranju zemlje, ministarstvo je reklo da se prenatalne usluge moraju pružati “u hodu” u državnim zdravstvenim centrima s pravilom socijalnog distanciranja.

“Naša je dužnost osigurati da život trudnice ne bude izložen nepotrebnoj opasnosti”, rekao je u februaru ministar zdravstva Harsh Vardhan.

No, kako se COVID-19 širio, a bolnice postajale preopterećene, sve je više slučajeva u kojima oboljevaju trudnice.

U junu je žena koja je bila u osmom mjesecu trudnoće preminula u blizini New Delhija, nakon što je osam bolnica odbilo da je primi.

Mjesec dana kasnije, novorođenče je umrlo nakon što se žena, koju su tri bolnice odbile primiti zbog nedostatka kreveta, porodila u taksiju.

Uroginekologinja Aparna Hegde pozvala je na hitna dodatna ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu i na poboljšanje prijema pacijenta, pozivajući nadležne da identifikuju moguće praznine koje bi mogle izložiti žene većem riziku.

“(Inače) pandemija razotkriva sve vaše slabosti”, rekla je Hegde, osnivačica Armmana, organizacije za majke i djecu.

Gautam, koja je izgubila dijete u sedmom mjesecu, dane provodi u tuzi, što je također mnogo utjecalo na njen brak.

“Moj suprug me krivi, govoreći da sam bila neoprezna tokom trudnoće… Ali uradila sam sve da spasim dijete”, rekla je.

Izvor: Agencije