Oglasi

Žene na čelu policije i vojske Slovenije

Tatjana Bobnar je nova generalna direktorica policije, od novembra je načelnica Generalštaba vojske Alenka Ermenc.
Tatjana Bobnar je u slovenskoj policiji od 1993. godinepolicija.si

Slovenija je imenovala prvu ženu na mjesto šefa nacionalne policije, Tatjanu Bobnar, nakon što je u novembru na mesto načelnika Generalštaba vojske postavila po prvi put ženu, general-majora Alenku Ermenc.

Slovenija se tako svrstala u nekoliko zemalja u kojima se na čelu vojske ili policije nalazi žena, prenijela je agencija Reuters.

Tatjana Bobnar počet će u srijedu petogodišnji mandat kao generalna direktorica policije, saopćila je slovenska Vlada.

Šestina vojske pripada ženama

Tatjana Bobnar (49) radi u policiji od 1993. godine, a obavljala je posao zamjenika generalnog direktora policije, prenosi Tanjug.

Alenka Ermenc je prva žena na čelu generalštaba neke od vojski članica NATO saveza, a vjerovatno se radi o jedinom takvom slučaju u svjetskim razmjerama.

U slovenskoj vojci, koja broji preko 7.000 pripadnika, šestinu sastava, bilo da je riječ o vojničkom ili oficirskom, čine žene.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.