Žene brane Guerrero od narko-kartela

U Meksiku se stanovnici sve više sami organiziraju kako bi se zaštitili od dugogodišnjeg nasilja. Pojedinačne su inicijative postupno prerasle u pokret, posebno u zajednicama koje ugrožavaju narko-karteli. U jednom gradiću, u državi Guerrero, više od stotinu žena pristupilo je takozvanoj građanskoj policiji. 

Posljednjih mjeseci, tako organizirane grupe građana pojavile su se širom zemlje. Vođe pokreta kažu da im je to jedina opcija, jer vlasti nisu spremne, niti sposobne da ih zaštite. Jednostavno nemaju dovoljno policajaca za patroliranje gradom kojim vladaju bande.

Celsa Tellez već je izgubila trojicu rođaka. Kaže da joj je dosta svega i da nije imala drugog izbora.

“Plašili smo se da izađemo iz kuće, da pošaljemo djecu u školu. Jednom su bili u školi kad su nas nazvali i rekli da je došlo do pucnjave. Ne znam kako smo otrčali do njih. Ne želimo da naša djeca tako odrastaju. Zato smo danas ovdje”, kaže Celsa Tellez, pripradnica Građanske policije.

Celsa i još više od 100 žena pridružile su se pokretu hiljada građana koji patroliraju svojim četvrtima.

Nekažnjeno nasilje

Nekada čuven po sunčanim plažama, Guerrero je sada dom nasilnih kartela koji se bore za teritoriju i krijumčarske rute.

Građanski pokret posebno je jak u toj državi i u susjednom Michoacanu, u kojem karteli godinama prolaze nekažnjeno.

Vlasti Michoacana nedavno su uhapsile i razoružale grupe građana koji su sada, kako kažu, bespomoćni. Članovi pokreta prijete blokadom glavnih puteva ako njihovi sugrađani ne budu oslobođeni.

Regrutovanje žena nije iznenadilo one koji prate razvoj pokreta.

“Sigurnosna situacija u Guerreru i Michoacanu toliko se pogoršala da ništa drugo nisu mogle učiniti nego uzeti oružje u ruke, braniti se i privući pažnju medija”, kaže Daniel Moreno, urednik portala animalpolitico.com.

Uprkos opasnostima, žene su uzbuđene. Ali ako se nasilje nastavi, vjerovatno će se i njihovo raspoloženje promijeniti.

Izvor: Al Jazeera