Žene Bolivije osvajaju planinske vrhove

Žene širom svijeta bave se planinarenjem i alpinizmom. Zbog stereotipa i tradicionalih konvencija, žene u Boliviji se tek sada polako oslobađaju tih okova. 

Karakteristična slika žena Bolivije je da su one prodavačice na pijaci, supruge i majke. Tradicionalne, pokorne i marginalizirane. Ali ne više!

Već nekoliko godina nastupaju kao kečerke, gdje pokazuju odlučnost. Uz to su velika turistička atrakcija.

Također pokazuju snagu u poslovanju, politici i modi. Ali sada ove žene, poznate kao Cholas, ulaze u aktivnost kojoj su do sada dominirali muškarci Bolivije i stranci.

Nadahnuće za druge žene

„One ruše tabue i stereotip da se samo muškarci bave alpinizmom. Nose tradicionalne suknje i kažu:’ I mi to možemo'”, kaže Sergio Condori, planinski vodič.

Alicia je pripremala hranu za strane alpinističke ekspedicije i boravila je na velikim visinama na Andima, iznad linije snijega, gde je zrak jako rijedak. Njen suprug, Agustin, planinski je vodič.

„Počela se penjati postepeno. Prvo je išla do 5.200 metara nadmorske visine, pa joj se svidjelo. Pitala me je kako je gore na vrhu i kako se osjećamo u planinama”, priča Augustin Alana.

Alicia se popela na vrh i nadahnula druge žene starosjedioce da krenu njenim stopama.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera