Žena koja kreira Trumpove politike prema Iranu

Trump odluke o vanjskoj politici donosi u krugu najbližih saradnika (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump provodi strategiju maksimalnog pritiska na Iran, na što su ga potakli neki od njegovih najbližih savjetnika, no eskalacija odnosa s Teheranom posebno se dovodi u vezu s nekoliko njih.     

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i američki državni sekretar Mike Pompeo poznati su javnosti kao dvije ličnosti koje stoje iza politike ekstremnog pritiska na Iran, dok je zapravo dužnosnica američkog ministarstva finansija Sigal Mandelker odgovorna za iscrtavanje najvažnijih elemenata te politike, piše portal The Atlantic.  

U članku pod naslovom ”Žena koja kreira Trumpove politike prema Iranu”, portal dodaje da su sankcije bile glavni alat američkih administracija za suzbijanje provokacija Irana, pogotovo kod tri posljednje predsjedničke administracije, a da je Mandelker osoba koja drži kontrolu nad tim sankcijama.

Portal ističe da je ured koji Mandelker nadzire, kao podsekretarka za terorizam i finansijske obavještajne podatke Ministarstva finansija SAD, odgovoran za većinu odluka koje se tiču sankcija protiv Irana. 

The Atlantic zaključuje kako je ona jedan od dužnosnika koji imaju najveći utjecaj na osmišljavanje strategije Bijele kuće za koju se nada da će prisiliti Teheran na kapitulaciju, a možda čak i srušiti vladu te zemlje.  

Suzbijanje iranske prijetnje

Trump je 2015. napustio nuklearni sporazum koji je Iran postigao s velikim silama, kada je toj državi ponovo uveo sankcije a Iransku revolucionarnu gardu uvrstio na crnu listu terorističkih organizacija.

Među jastrebovima koji okružuju Trumpa i podstiču ga na eskalaciju s Iranom nalazi se John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost. Bolton je jedan od najvećih zagovornika rata, koji predvodi kampanju za promjenu režima na Kubi, u Iraku, Sjevernoj Koreji, Venecueli, a sada i u Iranu.

Sedamdesetogodišnji Bolton kaže da Iran “gotovo sigurno” stoji iza napada na četiri naftna tankera nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata i toliko se usredotočio na suzbijanje iranske prijetnje da ga je i sam Trump pokušao zaustaviti.

Među njima je i Pompeo, drugi američki državni sekretar za vrijeme Trumpovog mandata, koji je na dužnost došao početkom juna 2018. Nekoliko sedmica nakon toga, predsjednik Trump se povukao iz nuklearnog sporazuma i ponovo nametnuo žestoke sankcije Teheranu.

Iako je Pompeo nastojao potvrditi Trumpovo stajalište da predsjednik “ne želi rat”, smatra se osobom koja poziva na usvajanje agresivnih politika u suprotstavljanju Iranu i na povećanje njegove izolacije.

Također, treba spomenuti i senatora Lindseya Grahama, jednog od rijetkih koji imaju snažan utjecaj na Trumpovu vanjsku politiku. Ovaj veteran Zračnih snaga SAD-a poznat je po oštrim politikama prema Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije