Zemljotres u Turskoj: Nastavljeno spašavanje preživjelih

U gradu Elazigu i dalje traje akcija spašavanja ispod ruševina tri zgrade (Anadolija)

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu izjavio je, dan nakon zemljotresa koji je pogodio grad Elazig na istoku zemlje, da je 39 osoba spašeno ispod ruševina, javlja Anadolija.

U akcijama spašavanja je učestvovao veliki broj pripadnika spasilačkih ekipa. Spasilačke ekipe su u subotu u mjestu Maden u Elazigu ispod ruševina izvukli i povrijeđeno dijete.

Soylu je potvrdio da su u zemljotresu poginule 22 osoba. Prema posljednjim informacijama povrijeđeno je 1.030 ljudi.

“Četiri osobe su smrtno stradale u Malatyi, a 18 u Elazigu”, izjavio je Soylu na konferenciji za medije.

U gradu Elazigu i dalje traje akcija spašavanja ispod ruševina tri zgrade. U akcijama spašavanja u regiji učestvuje ukupno 1.167 spasilaca i 235 vozila.

Potres se osjetio u Siriji i Iranu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će biti poduzete sve potrebne mjere kako bi se dostavila pomoć ugroženim područjima te da šalje nekoliko ministara na lice mjesta, prenosi Hina.

Državni mediji u Siriji i Iranu javili su da se potres osjetio i u tim zemljama, dok su lokalni mediji u Libanu javili da se osjetio i u Bejrutu i Tripoliju.

Turska se nalazi na trusnom području i zemlju često pogađaju potresi. U potresu koji se dogodio 1999. godine poginulo je najmanje 17.000 ljudi.

Epicentar potresa jačine 6,8 stepeni po Richteru je registrovan u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga, u blizini granice sa Sirijom. Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, te na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka.

Izvor: Agencije