Zemlje Zaljeva donirale 2,5 milijardi dolara Jordanu

Zaljevske zemlje su sličan paket pomoći dale Jordanu 2011. godine (AP)

Tri zemlje Zaljeva obećale su u ponedjeljak pomoći Jordanu sa 2,5 milijardi dolara, u pokušaju da stabiliziraju situaciju u kraljevstvu koje se suočava s najvećim protestima posljednjih godina zbog planova štednje Vlade, koji uključuju povećanje poreza.

Donacija iz Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata će biti stavljena na depozit u Centralnu banku Jordana, prenosi Anadolija.

Većinski dio novca od donacije će služiti kao garancija kod Svjetske banke.

Također, dio novca će biti utrošen na finansiranje razvojnih projekta, kao i za budžetsku podršku Vladi Jordana.

Paket pomoći pod nazivom ‘Nada’

Petogodišnji paket pomoći pod nazivom “Nada” pomoći će Jordanu da dođe do novog, sveobuhvatnijeg plana štednje kako bi zadovoljio međunarodne zajmodavce i jordansku javnost.

Donacija je odobrena nakon jutarnjeg sastanka u Mekki, kojem su prisustvovali jordanski kralj Abdullah II, saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, kuvajtski vladajući emir šeik Sabah Al-Ahmad Al-Sabah i vladar Dubaija, šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, potpredsjednik i premijer UAE.

U saopćenju se navodi da je kralj Abdullah II rekao da će “Nada” pomoći državi da prevaziđe fiskalnu krizu.

U decembru 2011. godine šef Vijeća za saradnju u zemljama Zaljeva, s ukupno šest zemalja članica, obećao je da će dati 2,5 milijardi dolara pomoći Jordanu i Maroku, koje su također pozvali da se pridruže regionalnoj grupi zemalja Zaljeva te godine.

Ponuda je trajala pet godina te je istekla prošle godine, a sada se očekuje da će blok od šest članica ponuditi novu ponudu za dodatno finansiranje.

Protesti doveli do ostavke premijera

Jordan dobija više milijardu dolara godišnje od Sjedinjenih Američkih Država, kao i pomoć iz Evrope i drugih zemalja.

Jordanski protesti su doveli do ostavke premijera.

Iako su mirni, protesti prijete stabilnosti kraljevstva.

Jordan je, također, jedna od dvije arapske zemlje koja ima potpune diplomatske odnose s Izraelom te igra važnu ulogu u  izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu.

Izvor: Agencije