Zemlje širom Evrope uvode strožije mjere

U Lombardiji se od 22. oktobra uvodi policijski sat, kao krajnja mjera u cilju suzbijanja širenja zaraze korona virusom (EPA)

Novim tipom korona virusa u svijetu je zaraženo više od 40 miliona ljudi, a mnoge zemlje, u pokušaju suzbijanja širenja zaraze, ponovo uvode strožije vanredne mjere i djelimična zatvaranja.

Policijski sat u Lombardiji

U sjevernoj italijanskoj pokrajini Lombardija, koja važi za “lokomotivu” italijanske industrije, od 22. oktobra uvodi se policijski sat, kao krajnja mjera u cilju suzbijanja širenja zaraze korona virusom.

Prema novoj naredbi, u cijeloj regiji od 23 sata navečer do 5 ujutro prestaju sve komercijalne aktivnosti, izuzev neophodnih, a tokom vikenda veliki šoping centri ostaju zatvoreni.

Građanima se preporučuje da izlaze samo po potrebi, a firmama da potenciraju rad od kuće, prenosi Tanjug.

Predsjednik regije Lombardija Attilio Fontana odluku je donio uz potpunu saglasnost svih regionalnih političkih subjekata, a na prijedlog naučno-tehničkog komiteta.

Dio Bavarske u karantini

Stanovnici okruga Berchtesgadener Land u Bavarskoj od utorka neće moći napustiti svoje domove bez opravdanog razloga na dvije sedmice, rekli su tamošnji dužnosnici.

To područje u Njemačkoj tako je postalo prvo koje se vratilo u karantin koji je prvobitno nastupio u aprilu.

Takva odluka uslijedila je nakon porasta broja slučajeva zaraze korona virusom u tom okrugu te stopa zaraženih tokom sedam dana iznosi 272,8 na 100.000 stanovnika.

Škole, restorani, barovi, kazališta, teretane, kina i hoteli u Berchtesgadener Landu koji ima oko 106.000 stanovnika bit će zatvoreni, no mise su dopuštene.

Stopa zaraze u Njemačkoj ubrzano raste

Iako je stopa zaraze u Njemačkoj niža nego u većem dijelu Europe, ona ubrzano raste. Tako je u subotu Institut Robert Koch zabilježio dnevni rekord od 7.830 zaraženih korona virusom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u subotu Nijemce da ograniče socijalne kontakte i putovanja, nakon što se vlasti nisu mogle dogovoriti o načinu kako obuzdati drugi val zaraze koronavirusom.

Njemački čelnici nisu se mogli dogovoriti o oštrijim mjerama za suzbijanje drugog vala. U međuvremenu su sudovi u nekoliko regija ukinuli zabranu boravka u hotelima za posjetitelje koji dolaze iz žarišnih mjesta infekcije korona virusom.

Mjere uvedene u Irskoj među najstrožijim u Evropi

Irski premijer Micheal Martin potvrdio je povratak te zemlje u najviši nivo restrikcija u borbi protiv korona virusa, koje će trajati šest sedmica.

Mjere koje počinju vrijediti od srijede u ponoć, među najstrožijima su u Evropi, a obuhvatit će zatvaranje maloprodaje, osim za osnovne potrepštine, ograničavanje putovanja građana do pet kilometara od njihova doma, a restorani i pubovi moći će imati samo dostavu.

Škole će ostati otvorene, a nastavit će se i građevinarski radovi. Hoteli mogu ostati otvoreni, ali samo za nužne djelatnike, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

U nedjelju je Irska peti put u devet dana oborila svoj rekord u broju slučajeva zabilježenih u jednom danu i ima 12. najvišu stopu među 31 evropskom državom koje prati Evropski centar za kontrolu bolesti.

Belgija razmatra još restriktivnije mjere

Belgija bi mogla da se vrati na najstrožiji model karantina ukoliko ne dođe do smanjenja broja oboljelih od korona virusa, rekao je Yves Van Laethem, jedan od glavnih belgijskih virusologa.

“Možda ćemo morati da razmotrimo još restriktivnije mjere nego sadašnje, koje bi bile poput onih iz marta i aprila”, rekao je Van Laethem.

Ministar zdravlja Frank Vandenbroucke rekao je u nedjelju da su Brisel i južni dio Valonije bili na “ivici cunamija”, sa situacijom daleko gorom nego bilo gdje u Evropi.

On je pojasnio da bi “cunami značio da su nadležne ustanove izgubile kontrolu nad situacijom.”

Belgija ima 11 miliona stanovnika, a u ponedjeljak je imala 7.876 novozaraženih korona virusom.

Španija: Vlada razmatra policijski sat

Španska vlada razmatra nekoliko mogućih mjera, uključujući i policijski sat, u pokušaju da se izbori sa novim talasom zaraze korona virusom, rekao je španski ministar zdravlja Salvador Illa.

Španska vlada razmatra nekoliko mogućih mjera

Uvođenje policijskog sata u Madridu, a možda i šire, zahtijeva uvođenje vanrednog stanja, rekao je Illa novinarima, pernio je Reuters.

On je dodao da bi za bilo kakvo vanredno stanje, koje bi trajalo duže od dvije sedmice, bila potrebna podrška nekih opozicionih partija.

Češka vlada najavljuje oštre mjere

Češka vlada najaljuje oštrije mjere u borbi protiv epidemije korona virusa s obzirom da raste broj novih slučajva i da je zdravstveni sistem skoro na kraju svojih mogućnosti, izjavio je ministar zdravlja Roman Primula.

U Češkoj je posljednjih dana registrovan najveći broj novooboljelih u odnosu na broj stanovnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Bolnice su drastično smanjile regularne aktivnosti, kako bi oslobodile više kreveta i zdravstvenog osoblja zbog povećanja broja pacijenata.

Vlada je zabranila rad barova i restorana, osim za isporučivanje naručene hrane, a nastava u školama se odvija online.

Sportski i fitnes klubovi, pozorišta i kini već su zatvoreni, ali su prodavnice ostale otvorene.

Građani su obavezni da nose maske u javnim objektima i javnom prijevozu.

U Austriji od petka nove mjere

Zbog povećanog broja novozaraženih, Austrija od petka uvodi strožije mjere protiv širenja korona virusa koje se prije svega odnose na pravila o okupljanju, saopćila je vlada u Beču.

“Mi smo svjesni da su ove mjere nepopularne, ali su nužne”, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz nakon sastanka vlade.

On je objasnio kako će sljedeći mjeseci iziskivati od svih građana Austrije napore kako bi se kontroliralo širenja virusa, prenosi Hina.

“Mi moramo učiniti sve kako bi spriječili novi lockdown”, zaključio je austrijski kancelar predstavljajući strože mjere.  

Nove mjere koje stupaju na snagu se odnose na okupljanje osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru. Tako je ubuduće dozvoljeno okupljanja najviše šest osoba u zatvorenom prostoru te dvanaest na otvorenom.

To vrijedi i za ugostiteljske objekte, pri čemu će restorani i gostionice s više od 50 sjedećih mjesta morati donijeti poseban sigurnosni koncept.

Odluke o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, o čemu se proteklih dana raspravljalo, ostavljene su na izbor pojedinim saveznim zemljama koje mogu reagirati ovisno o razvoju situacije.

Od ovog pravila su izuzeti pogrebi gdje je broj okupljenih i dalje ograničen na 500 osoba.

Profesionalno organizirana okupljanja u zatvorenom su ograničena na 1.000, a na otvorenom na 1.500 osoba.  

Od petka, pored dosadašnjih mjera nošenja maske, držanja razmaka i higijenskih pravila, vrijede i postroženi koncepti u ustanovama u kojima borave osjetljive grupe stanovništva poput staračkih domova.

Izvor: Agencije