Zemlje regije zajedno protiv terorizma

Jedna od tema bile su i prijetnje ISIL-a i odlazak građana regije u ratove na Bliskom istoku (Anadolija)

Ministri obrane zemalja regije potpisali su u Budvi, na sastanku potpisnica Američko-jadranske povelje, zajedničku izjavu kojom se obvezuju na usklađivanje i jačanje regionalne obrambene i sigurnosne suradnje.

Ta se suradnja odnosi na civilnu zaštitu, zajedničke mirovne misije, formiranje regionalnih centara za obuku i suradnje u borbi protiv terorizma.

Sastanku zemalja članica Američko-jadranske povelje i ministara obrane Jugoistočne Evrope prisustvovala su 22 izaslanstva iz 16 zemalja, a jedna od tema bile su i prijetnje ISIL-a i odlazak građana regije u ratove na Bliskom istoku.

„Moramo znati da različite zemlje imaju različite institucije koje su odgovorne u ovim situacijama, ali u jednom momentu, to je svakako pitanje vojske i sektora odbrane koji je tu da pomogne civilnim institucijama dati pravi odgovor. Pokušavamo naći zajedničku mjeru kako bismo sarađivali na istim osnovama i bili spremni kroz neku vrstu jednoobraznog i koordiniranog protokola“, poručila je Milica Pejanović Đurišić, ministrica obrane Crne Gore.

Sastanku su prisustvovali ministri obrane Crne Gore, Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije, kao i predstavnici međunarodnih partnera Američko-jadranske povelje.

Izvor: Al Jazeera i agencije