Zemlje regije i danas bilježe visoku stopu novozaraženih

Skoro 6.000 registriranih slučajeva korona virusa u četiri zemlje na jugu i jugoistoku Evrope potvrđeno je u posljednja 24 sata, i 26 smrtnih slučajeva (EPA)

Više od 6.500 registriranih slučajeva korona virusa u šest zemlje na jugu i jugoistoku Evrope potvrđeno je u posljednja 24 sata, i 51 smrtni slučaj, od čega najviše u Sjevernoj Makedoniji, prema izvještajima vlada.

Zdravstvene vlasti zbog toga provode kontrolu poštivanja epidemioloških mjera, ili uvode nova ograničenja, kako bi kako-tako zaustavile nekontrolirano širenje virusa.

Epidemiolozi upozoravaju da su nošenje maske, držanje distance i redovna higijena trenutno najučinkovitija sredstva za zaštitu od virusa.       

U Hrvatskoj je posljednja 24 sata zabilježen 2.421 novi slučaj zaraze korona virusom, a osam osoba je umrlo, izvijestio je u nedjelju Nacionalni stožer  civilne zaštite.

Broj novozaraženih je veći u odnosu na jučer, kada je prvi put broj oboljelih od COVID-a 19 prešao dvije hiljade, prenijela je Hina.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.144, a među njima je 825 pacijenata na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 58 pacijenata. 

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 36.380 osoba zaraženih novim korona virusom, a njih 437 je preminulo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u subotu da će se vrlo brzo uvoditi dodatne mjere budući da, s obzirom na velik broj zaraženih korona virusom, postojeće mjere očito nisu dale rezultate.

“Nažalost, ove mjere nisu pokazale rezultate. Uvedene su prošli ponedjeljak i sad bi se rezultati trebali vidjeti. Svakome je jasno u ovom trenutku da brojke rastu i da su potrebne dodatne mjere. O tome se intenzivno razgovara”, rekao je Capak na otvaranju nove lokacije za testiranje na korona virus na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma.

Naglasio je i da brojke sigurno ne bi rasle kad bi se svi držali mjera koje su propisane.

“Očito imamo proboj situacije s osobama koje se ne žele pridržavati mjera”, dodao je.

U BiH 1.132 novozaraženih i desetero preminulih

U Bosni i Hercegovini u nedjelju su potvrđena 1.132 nova slučaja zaraze korona virusom, manje od rekordnih 1.250 u subotu, no manji je i broj provedenih testiranja, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Zaraza je potvrđena kod 729 osoba s područja Federacije BiH te 403 iz Republike Srpske.

Prijavljeno je i deset smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Najviše je novozaraženih i dalje u većim gradovima, u Sarajevu 225, a u Banjoj Luci 175.

Probleme u Sarajevu koje je već danima najveće žarište povećavaju uzajamne optužbe lokalnih vlasti i liječnika koji se ne mogu suglasiti kako povećati kapacitete za smještaj novooboljelih. 

Nakon što su od petka u potpunosti popunjeni kapaciteti Klinike za plućne bolesti u kojoj se može liječiti približno stotinu osoba, kantonalna je vlada odlučila kako će ubuduće oboljele s lakšom i srednje teškom kliničkom slikom smještati u zgradu Željezničkog školskog cetra.

Brojni liječnici nakon toga javno su se usprotivili toj odluci ističući kako je nedopustivo bolesnike smještati u neprikladne objekte dok su stotine kreveta u bolnicama i klinikama prazni.

U Srbiji 614 novozaraženih korona virusom i tri smrtna slučaja

U Srbiji je u zadnja 24 sata među 4.739 testiranih potvrđeno 614 pozitivnih na korona virus, a službeno su prijavljena tri smrtna slučaja, objavljeno je u nedjelju na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva.

U odnosu na razdoblje od petka do subote, tokom zadnja 24 sata testirano je oko 2.000 uzoraka manje, što bi moglo objasniti stotinjak manje zaraženih nego što je registrirano dan ranije.

Na bolničkom liječenju diljem Srbije u nedjelju su 694 osobe, od kojih je 26 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. marta testirano je ukupno 1.283.016 uzoraka i potvrđeno 39.486 oboljelih, a 792 osobe su službeno evidentirane kao žrtve COVID-a 19.

Stopa smrtnosti u odnosu na ukupan broj oboljelih je u blagom padu, a prema današnjim podacima je dva posto.

Zdravstvene vlasti u Srbiji su dan ranije, u subotu, prijavile tri smrtna slučaja, te još 757 novozaraženih, što je dosadašnji rekord po broju inficiranih na dnevnoj razini, nakon što su od petka u 15 sati testirana 6.882 uzorka.

Krizni stožer srbijanske vlade odustao je krajem ove sedmice od uvođenja novih mjera, ali je naglasio potrebu da se aktualne epidemiološke mjere strogo poštuju, te najavio strožu kontrolu zabrane masovnih okupljanja i provjeru restorana, kafića, a posebice klubova u kojima je uočeno kršenje propisanih mjera.

Beogradski mediji najavili su ranije ove sedmice usvajanje zakona kojim bi se pravno osnažile epidemiološke mjere i omogućilo kažnjavanje prekršitelja, a jedna od najavljenih sankcija bila bi pojedinačna kazna od oko 40 eura za građane koji se ne pridržavaju obaveze nošenja maski u zatvorenom prostoru i javnom prijevozu, prenijela je Hina. 

Sloveniji sa 1.675  novozaraženih nastavlja kritično razdoblje epidemije

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1.675 novih slučajeva koron avirusa i petero umrlih od posljedica COVID-a 19, objavilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva, čime se nastavlja vrlo kritično razdoblje epidemije zbog kojeg je u zemlji  uveden lockdown od najmanje sedam dana.

Broj dnevnih zaraza manji je od najvećeg 1.961 u subotu, ali je postotak potvrđenih slučajeva u testiranoj populaciji najviši, gotovo 30 posto.

I dalje se povećava broj oboljelih u bolnicama u kojima je trenutno 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odjelima.

Slovenija je dosad registrirala 22.952 zaraženih i 240 umrlih od posljedica COVID-a 19.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar donio je  uredbu kojom se za 14 dana obustavljaju sve zdravstvene usluge koje nisu hitne kako bi se prioritet dao oboljelima od COVID-a 19.

Najavio je da će se ubuduće u rad u bolnicama moći uključiti i privatni zdravstveni sektor s koncesijom, liječnici pripravnici i specijalizanti.

Lockdownom koji je vlada proglasila u subotu zatvorene su trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, teretane, bazeni, kina, kulturne ustanove, autopraonice.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, a od ponedjeljka neće raditi vrtići.

Crna Gora: Registrovano 168 novih slučajeva, tri osobe preminule

U Crnoj Gori je registrovano 168 novih slučajeva infekcije korona virusom, a tri osobe su preminule od posljedica virusa, javlja agencija Anadolija.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 638 uzorka na korona virus, od kojih je 168 rezultata bilo pozitivno. Navodi se da je od toga 112 registrovano u Podgorici.

“Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda pacijenata iz Pljevalja, Nikšića i Berana, rođenih 1941, 1946. i 1956. Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 257 a od početka godine 266”, kazali si iz Instituta.

Ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 3.756.

U S. Makedoniji umrle 22 osobe

U Sjevernoj Makedoniji je u poslednja 24 sata registrovan 561 nov slučaj korona virusa od testiranih 1.901, a preminule su čak 22 osobe, javila je Al Jazeerina reporterka iz Skoplja Maja Blaževska Evrosimoska.

Prema podacima ministarstva zdravlja, oporavilo se 197 pacijenata.

Od početka pandemije u Sjevernoj Makedoniji je zaraženo 26.954 osoba, a preminulo je 919 pacijenata, prenosi MIA.

U ovom trenutku ima više od 7.400 aktivnih slučajeva u zemlji od kojih je polovina u Skoplju.

Izvor: Agencije