Zemlje pogođene ebolom traže Marshallov plan

Utjecaj ebole na ekonomije je ogroman, navodi predsjednica Liberije (Reuters)

Tri zapadnoafričke zemlje pogođene epidemijom ebole tražile su u utorak od međunarodne zajednice da pokrene “Marshallov plan” kako bi im pomogla u ekonomskoj obnovi i potpunom zaustavljanju epidemije te zarazne bolesti.

Poziv koji su uputile Liberija, Sijera Leone i Gvineja na konferenciji u Briselu trebao bi biti u središtu sljedećih međunarodnih susreta o eboli od 16. do 18. aprila u sklopu zasjedanja Svjetske banke i MMF-a, te zatim u junu na konferenciji Ujedinjenih naroda.

“Utjecaj ebole na ekonomije je ogroman”, rekla je predsjednica Liberije Ellen Johnson Sirleaf.

“Provođenje ekonomske obnove regije zahtijeva značajna sredstva, čak i ‘Marshallov plan’ po modelu američkog plana obnove Evrope nakon Drugog svjetskog rata”, dodala je, prenosi Hina.

Tri zemlje će predstaviti regionalni plan, rekao je gvinejski ministar vanjskih poslova Alpha Conde.

“Trebamo poništenje duga i ‘Marshallov plan’, kao da izlazimo iz rata”, inzistirao je. On je pozvao zemlje donatore da isplate obećanu pomoć.

Djelomična isplata

Od 5,1 milijardi dolara koje su obećali, isplaćene su 2,4. Sudionici konferencije su naglasili važnost pokrivanje trenutačnog deficita financiranja od 400 miliona dolara, za finansiranje ekipa i medicinske opreme i za plaće zdravstvenog osoblja.

“EU se ne protivi povišenju pomoći, ali najprije treba isplatiti obećano”, rekao je Claus Haugaard Sorensen, šef Evropske službe humanitarne pomoći Echo.

MMF je odobrio Sijera Leoneu povećanje kredita i smanjenje duga za ukupno više od 187 miliona dolara. Početkom februara su tri zemlje već dobile 100 miliona dolara u svrhu smanjena svojih dugova.

Troje čelnika se slažu da im je svrha postići nula slučajeva novih oboljenja od ebole, za što su odredili rok sredinom aprila.

Svi sudionici, UN-ove agencije, Svjetska banka, nevladine udruge, evropsko, američko, kinesko i kubansko izaslanstvo insistirali su na jačoj mobilizaciji.

Među prioritetima su pokretanje mobilnih sanitetskih ekipa. “Odgovor mora biti mobilniji i fleksibilniji, treba stići do ruralnih područja”, rekao je koordinator EU-a protiv ebole Christos Stylinaides.

Dužnosnik EU-a je precizirao da u pogledu osoblja “nedostaje još između 200 i 300 medicinskih stručnjaka”.

Izvor: Agencije